STAznanost

Sandoz nagradil slovenske raziskovalce za izjemne znanstvene dosežke

Ljubljana, 22. novembra - Sandoz, Novartisova divizija in ena vodilnih družb med generičnimi in podobnimi biološkimi zdravili, vsako leto podeljuje nagrade za izjemne dosežke v raziskavah in razvoju. Med nagrajenci so bili tudi letos v ospredju slovenski raziskovalci, prejeli so devet nagrad, ki so bile podeljene v 10 kategorijah.

Nagrado za znanstveno odličnost za večletne izjemne dosežke v raziskavah in razvoju sta prejeli Barbara Podobnik iz centra za razvoj bioloških zdravil Mengeš in Biljana Janković iz Razvojnega centra Slovenije v Ljubljani, so sporočili iz Sandoza.

Nagrado inovator leta je za prispevek k razvojni skupnosti Sandoza prejela Polona Smrdel, novinka leta je postala Kaja Gantar, vodja leta pa Luka Peternel, vsi iz Razvojnega centra Slovenije. Nagrado v kategoriji operativne odličnosti je prejel Andrej Preželj.

Za inovacije na področju prihranka časa so nagradili Ano Krese in tim v kategoriji avtomatizacije, ki je z uporabo spletne aplikacije Elwis čas priprave analiz, ko gre za ročno ustvarjene naloge, skrajšal za 200 dni.

Slovenski raziskovalci so nagradi prejeli tudi v kategoriji najboljši poster, in sicer za predstavitev odobritve QCE za zdravilo rosuvastatin na Kitajskem in predstavitev projekta LinComplex - od ideje do lansiranja v dveh letih.

"Število slovenskih raziskovalcev med Sandozovimi nagrajenci je dokaz, da ima Lek v Sandozu kot vodilni razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte in podobna biološka zdravila pomembno vlogo," so izpostavili.