STAznanost
Medicina in zdravje

Na konferenci Prehrana, gibanje in zdravje 264 prispevkov

Murska Sobota, 25. novembra - Na dvorcu Ris Rakičan pri Murski Soboti poteka tridnevna 10. mednarodna znanstvena konferenca Prehrana, gibanje in zdravje. Na njej bodo udeleženci iz sedmih držav predstavili 264 prispevkov z različnih področij, največ jih je s šolskega.

Zaradi velikega števila udeležencev, lani ji je bilo 150, konferenca kot interdisciplinarni dogodek poteka v treh sklopih, kot je na predstavitvi povedal direktor Risa Rakičan Robert Celec, pa bodo predstavili tako znanstvene kot raziskovalne in strokovne dosežke ter tudi primere dobre prakse.

Sodelujejo udeleženci iz Avstrije, Srbije, Slovenije, ZDA, Italije, Turčije in Španije, največ je predstavnikov iz šolstva z referati od predšolske vzgoje do fakultete. Prav tako sodelujejo predstavniki fakultete za socialno delo in nevladnih organizacij.

Po besedah članice organizacijskega odbora konference Brede Forjanič zavidljivo število udeležencev dokazuje kakovost konference, na kateri ne spoznajo le konkretnih primerov za prakso, ampak je na njej pomembno tudi mreženje. Marsikdo dobi tudi dodatno motivacijo za delo.

Samo Fošnarič, prav tako predstavnik organizacijskega odbora, je povedal, da je večina prispevkov povezana z gibanjem, kar je v današnji sedeči družbi zelo dobrodošlo, da pa so dobili tudi prispevke o biosistemskem inženiringu ter da lahko v referatih marsikdo najde tudi smernice za delo z mladimi.

V prihodnje si organizatorji želijo še boljšo kakovost, tokrat so kar nekaj prispevkov tudi zavrnili, in več internacionalizacije. Pomembno pa je tudi, da lahko vsi udeleženci spremljajo celoten proces konference v vertikali, je še dodal Fošnarič.

V Risu pripravljajo vsako leto še dve konferenci, na vseh sodeluje blizu 600 udeležencev.