STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Mariboru bodo zagnali prototipni superračunalnik

Maribor, 27. novembra - V Mariboru bodo danes ob prisotnosti premiera Marjana Šarca zagnali prototipni superračunalnik HPC RIVR @ UM. Namenjen je razvoju ter testiranju sistemskih in programskih rešitev, ki bodo osnova za gradnjo primarnega superračunalniškega sistema na Institutu informacijskih znanosti (IZUM). Ta bo začel delovati predvidoma konec leta 2020.

Gre za enega od osmih superračunalniških centrov v Evropi, ki bodo gostili superračunalniško infrastrukturo EuroHPC. Superračunalniki so potrebni za obdelavo čedalje večjih količin podatkov ter prinašajo koristi družbi na številnih področjih.

Slovenski superračunalnik, ki bo najzmogljivejši javni superračunalnik v Sloveniji, bodo postavili v prostorih IZUM, prijavitelj in koordinator projekta pa je Univerza v Mariboru. Poleg IZUM je konzorcijski partner na projektu še Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, pogodbene partnerice pa so vse javne raziskovalne organizacije, ki so članice Konzorcija Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja (SLING).

V okviru projekta, ocenjenega na 20 milijonov evrov, je bil najprej zgrajen na univerzi prototipni superračunalnik HPC RIVR, na osnovi katerega bodo zgradili primarni superračunalniški sistem na IZUM.

Projekt Nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR) v 80 odstotkih financira EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ostalo pa bo prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020.

Slavnostni govornik na današnjem simboličnem zagonu bo predsednik vlade Šarec, ki bo kasneje spregovoril še na prireditvi ob 25-letnici Društva vojnih invalidov Maribor.