STAznanost

Slovenija nadgrajuje sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo

Ljubljana/Sevilla, 27. novembra - Slovenija sodeluje v treh programih Evropske vesoljske agencije (Esa), katere pridružena članica je od leta 2016, v kratkem pa bo sodelovanje še nadgradila. Odslej bo sodelovala v petih programih Ese, je v Sevilli povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Eden od teh se bo izvajal v Nordijskem centru v Planici.

Cantarutti se v Sevilli udeležuje dvodnevnega zasedanja sveta Ese Space 19+, na katerem bodo potrdili nove programe agencije ter zagotovili finančna sredstva za njihovo izvedbo, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Esa je danes prejela politično podporo za izvajanje skupnih ciljev na področju vesoljske tehnologije. Na zasedanju so enotno potrdili pomen vesoljskih tehnologij pri soočanju z novimi globalnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, trajnostni razvoj in migracije. Soglasno so potrdili vlogo Ese pri oblikovanju vesoljskega programa Evrope, hkrati pa opozorili na pomen sodelovanja na ravni držav članic, Ese in EU pri oblikovanju prihodnjih aktivnosti za ohranjanje vodilne vloge Evrope na področju vesolja.

Cantarutti je poudaril, da vesoljski sektor v Sloveniji beleži hitro rast. Ob tem je dodal: "Glede na kompetence in potenciale slovenskega gospodarstva in institucij bo Slovenija sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo še nadgradila s sodelovanjem v dveh njenih novih programih." Slovenija bo tako odslej sodelovala v petih programih agencije.

Poleg programa za razvoj splošnih tehnologij GSTP, programa za opazovanje Zemlje EO in znanstvenega programa Prodex bo slovenskemu gospodarstvu in institucijam na voljo sodelovanje tudi v programu Future EO, kjer bo poudarek na podpori razvoja majhnih satelitov ter uporabi umetne inteligence, tehnologiji veriženja blokov in drugih prebojnih tehnologij, ter v programu za človeške in robotske raziskave E3P2, ki poleg raziskav predstavlja tudi priložnost za industrije, ki se običajno ne ukvarjajo z vesoljem.

Z vključitvijo v program za človeške in robotske raziskave E3P2 bo Slovenija omogočila izvajanje raziskav v Nordijskem centru Planica, ki bo po selitvi t.i. človeške centrifuge postal eden od raziskovalnih centrov Ese, ki izvajajo priprave na dolgoročne misije s posadkami v vesolje. V njem bodo proučevali skupne učinke hipoksije in simulirane zmanjšane težnosti na srčno-žilni, mišično-skeletni in termo regulacijski sistem, pojav dekompresijske bolezni in vpliv na imunologijo ter motnje vida.

Rezultati raziskav v Planici bodo pomembni tudi za obravnavo bolnikov, ki so hipoksični in neaktivni obenem (npr. starostniki, ki so nedejavni zaradi osteoporoze ali mišične atrofije, srčno-žilni bolniki, ljudje s prekomerno telesno težo). Zanimanje za sodelovanje v programu so izrazila tudi druga podjetja in institucije, z ustreznimi kompetencami in potenciali.

V Sloveniji imamo že kar nekaj podjetij in institucij, ki se ukvarjajo z visoko tehnologijo oz. vesoljskimi raziskavami, in so s svojimi izdelki oz. storitvami globalno konkurenčni. Med njimi na gospodarskem ministrstvu izpostavljajo Sinergise, Skylabs, Balmar, Dewesoft, Duol, Cosylab, Vesolje-SI, Inštitut Jožef Štefan, ZRC SAZU, Geocodis ter univerze v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.

Odločitve, sprejete na zasedanju v Sevilli, bodo podjetjem in institucijam, ki z Eso že sodelujejo, omogočile nadaljevanje sodelovanja, hkrati pa bodo omogočile sodelovanje tudi novim podjetjem in institucijam, predvsem s področja prebojnih tehnologij, kjer je Slovenija v samem vrhu razvoja, in tudi tistim, ki se običajno ne ukvarjajo z vesoljem, a razvijajo inovativne tehnologije in produkte, še pravijo na gospodarskem ministrstvu.