STAznanost

Ptujska Bistra danes obeležuje četrt stoletja delovanja

Ptuj, 29. novembra - Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, ki ga je mestna občina kot javni zavod ustanovila leta 1994, bo danes s slovesno akademijo v Dominikanskem samostanu obeležilo četrt stoletja delovanja. Poleg znanstvenega dela je ena najpomembnejših vlog zavoda črpanje evropskega denarja za različne projekte v regiji.

Kot je ob obletnici za STA povedal direktor zavoda Štefan Čelan, ta od ustanovitve skrbi predvsem za prenos znanj iz akademskih institucij v realno gospodarsko, lokalno in regionalno okolje, njegov cilj pa je vzpostavitev na znanju temelječe samozadostne regionalne ekonomije.

"Zame najpomembnejša stvar pri ustanovitvi zavoda je, da smo z njim mestu vrnili domicil za znanost in našim najbolj nadarjenim kadrom, ki so nekoč iskali izgovore v tem, kaj mi pomaga študij, če se ne morem nikjer zaposliti, dali nove možnosti," je poudaril Čelan, ki je prav nedavno dobil nov poln mandat na čelu Bistre.

V 25. letih obstoja se je po njegovem mnenju izkazalo, kaj vse bi se lahko pripetilo, če zavoda, ki ima s strani države pridobljene vse potrebne statuse, ne bi imeli. Pri tem Čelan cilja predvsem na črpanje evropskega denarja, saj so pooblaščena regionalna razvojna agencija in preko njih prihaja v regijo praktično ves evropski in državni denar.

V tem času so občine Spodnjega Podravja preko dokumentov, ki so jih pripravljali in usklajevali na Bistri, prejeli več kot 400 milijonov evrov nepovratnih sredstev za okoljsko, prometno, kulturno in drugo infrastrukturo. Ob tem so tudi podjetniki z njihovo pomočjo prišli do okoli 40 milijonov evrov nepovratnega denarja.

Na Bistri Ptuj je danes zaposlenih 22 ljudi, ki so najmanj diplomanti ali celo več od tega, zato že ta kadrovski potencial po besedah Čelana pomeni veliko pridobitev za regijo. Kot je še poudaril, za zagotavljanje delovanja ustanovitelj prispeva manj kot petino denarja, medtem ko ostalo pridobijo iz različnih državnih in evropskih razpisov ter s pomočjo gospodarskega sektorja.

"Zato ni treba veliko razmišljati, ali je naš zavod koristen. Preračunano na vložek, ki ga občina daje, za vsak vložen evro v povprečju dobi vrnjenih za okoli osem evrov," je še dodal Čelan, nekoč tudi župan najstarejšega slovenskega mesta.

Bistra Ptuj je s svojim dosedanjim delovanjem postala nacionalno in mednarodno prepoznavna in priznana institucija za ustvarjanje povezav med znanstveno raziskovalno in izobraževalno sfero ter gospodarskimi subjekti. Ob tem se je v lokalnem okolju uveljavila kot institucija za povezavo med občinami in državnimi službami.

Prav oktobra letos so kot vodilni partner skupaj s še 13 partnerji iz devetih držav za projekt Citywalk v Bruslju prejeli nagrado Regiostars, kar je najvišje priznanje regionalnim projektom, ki ga podeljuje Evropska komisija in ga doslej ni prejela še nobena slovenska inštitucija.

V prihodnjem obdobju nameravajo aktivnosti usmerjati v izvajanje nalog povezanih s spodbujanjem regionalnega razvoja, ki se izvajajo v javnem interesu, ter sledijo cilju nenehnega izboljševanja kakovosti življenja na območju lokalne skupnosti, hkrati pa igrati pomembno vlogo pri povezovanju v novo nastajajočo regijo.