STAznanost

ZRS Koper praznuje 25 let

Koper, 4. decembra - Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper te dni obhaja 25-letnico. Ob tej priložnosti so pripravili tudi niz dogodkov in prireditev. Tako bodo v koprskem gledališču popoldne pripravili pogovor o znanosti, v četrtek pa bo sledila slavnostna seja zbora zaposlenih, na kateri bo častni gost minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Koper, ZRS.
Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, ZRS.
Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Ob 25-letnici bodo v ZRS Koper izdali tudi brošuro, v kateri so predstavljeni pomembni mejniki organizacijsko-statusnega razvoja ZRS, največji dosežki inštitutov in infrastrukturnih enot koprske znanstveno-raziskovalne ustanove ter pogledi nekaterih sodelavcev na dosedanje delo ter želen razvoj v prihodnosti.

ZRS Koper je 1. decembra 1994 ustanovila vlada, soustanoviteljici pa sta bili Skupnost obalnih občin, katere pravne naslednice so danes občine Koper, Izola, Piran in Ankaran, ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti, piše na spletni strani koprskega središča.

Med letoma 2003 in 2015 je ZRS deloval v okviru Univerze na Primorskem in bil temeljno raziskovalno jedro novonastale univerze. Raziskovalci in raziskovalne podlage projektov ZRS so predstavljali inkubator za številne dodiplomske in podiplomske študijske programe na univerzi.

Kasneje je ZRS Koper zapustil koprsko univerzo. S sklepom vlade je bil 26. novembra 2016 ustanovljen javni raziskovalni zavod Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Delovanje ZRS Koper je izrazito interdisciplinarno, saj predstavlja preplet humanističnih, družboslovnih in naravoslovnih ved, poseben poudarek pa je na preučevanju tematik Sredozemlja in zgornjejadranskega območja. Skupaj šteje kar 15 različnih raziskovalnih inštitutov in centrov.