STAznanost

Nov patent NIB bo olajšal raziskave onesnaženih voda

Ljubljana, 14. decembra - Nacionalni inštitut za biologijo je pridobil nov evropski patent za napravo in metodo za analizo majhnih množic in združb s pomočjo pulzno inducirane osvetlitve. Patent ponuja široke možnosti uporabe, med drugim bo omogočil bolj enostaven in hitrejši način analize cianobakterij, ki povzročajo zdravju škodljiva cvetenja v vodah.

Ljubljana. Slovenski strokovnjak za cianobakterije Bojan Sedmak iz Nacionalnega inštituta za biologijo. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski strokovnjak za cianobakterije Bojan Sedmak iz Nacionalnega inštituta za biologijo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Inštitut ima namreč dolgoletno tradicijo in ekspertizo v raziskovanju onesnaženih površinskih voda, rek in jezer. Akutna in kronična onesnaževanja so povezana z nastankom cianobakterijskih cvetenj, ki sproščajo mikrocistine - strupene snovi - v vodno okolje, kar ogroža zdravje naravnega okolja in zastruplja živali ter človeka.

Nova metoda in sistem analiz cianobakterijskih mikoorganizmov, imenovanih tudi modro-zelene alge, ki tvorijo zdravju škodljiva cvetenja, po navedbah NIB ponujata možnosti njihovega odkrivanja, sledenja in določanja na licu mesta.

Inovativen princip temelji na analizi sicer običajno nezaželenega šuma, ki ga proizvajajo mikrodelci. "V našem primeru ga izkoriščamo za selektivno zaznavanje s senzorji, ki nam omogočajo določevati vrsto informacij o njihovi velikosti, obliki in stanju na način, ki je bolj enostaven in hitrejši, kot je bilo možno doslej," so zapisali na NIB.

Nov podeljen patent ima po navedbah NIB široke možnosti uporabe, ne le za tehnologijo čiščenja voda, ampak tudi v farmacevtski biotehnologiji in kozmetični industriji, v sledenju kakovosti proizvodnje učinkovin v bioreaktorjih, pa tudi v proizvodnji materialov za nadzor kakovosti in v okoljskih meritvah, kot je sledenje kakovosti zraka.

Patent, ki opisuje napravo in metodo za hkratno ne-invazivno razlikovanje sestave, zgradbe in oblik mikroskopsko majhnih množic in združb, njihovih sprememb ter stanj s pomočjo pulzno inducirane osvetlitve, je prvi evropski patent Oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka NIB.

Raziskave, ki so potekale v okviru ARRS-programa Ekotoksikologija, genetska toksikologija in raziskave raka, je vodil Bojan Sedmak v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani ter v tesni povezavi z gospodarskima družbama Arhel in Envit.

Patent predstavlja tehnološko zahtevno nadgradnjo že preskušenega principa na robotiziranem plovilu, za katerega so avtorji v letu 2018 prejeli prvo nagrado National Energy Globe Award, in sicer v konkurenci med 182 sodelujočimi državami in več kot 2000 projektnimi predlogi, so še zapisali na NIB.