STAznanost

Na ljubljanski ekonomski fakulteti pripravljajo raziskovalni dan

Ljubljana, 18. decembra - Na ljubljanski ekonomski fakulteti bo v četrtek potekal raziskovalni dan, na katerem bodo v ospredje postavili trende v raziskovanju. Osrednji dogodek bo predavanje profesorja z Norwegian Business School iz Osla Jana Ketila Arnulfa, ki problematizira prevladujočo uporabo anketnih raziskovalnih metod v družboslovju. Podelili bodo tudi raziskovalne nagrade za leto 2018.

"Raziskovalno delo je poleg pedagoškega naše temeljno poslanstvo. V časih, ko družba preizprašuje samo bit svojega obstoja, ko se zdi, da smo dosegli skrajne meje prevladujočega modela razvoja, ko se ukvarjamo s ključnimi vprašanji, kako naprej, je vloga raziskovanja še toliko pomembnejša," so v vabilu zapisali na ekonomski fakulteti.

V skladu z rdečo nitjo dogodka, trendi v raziskovanju, bodo pod drobnogled vzeli tudi izzive odprte znanosti, profesor Arnulf pa bo, kot omenjeno, spregovoril o uporabi anketnih raziskovalnih metod v družboslovju.

Kot je zapisano v povzetku njegovega članka na to temo, so v raziskavi ugotovili, da je mogoče rezultate anketnih vprašalnikov s precejšnjo verjetnostjo napovedati z algoritmi, saj naj bi na odgovore vplival način, kako so vprašanja zastavljena.

S podelitvijo raziskovalnih nagrad za leto 2018 pa želijo na ekonomski fakulteti prikazati svoj "doprinos k svetovni zakladnici znanja s številnih področij poslovnih ved in ekonomije".