STAznanost

Že skromna, a trajna izguba telesne teže po 50. letu zmanjšuje tveganje za raka dojk

New York, 18. decembra - Ženske po menopavzi, ki jim uspe shujšati za zgolj dva kilograma in nato to težo obdržati, si lahko s tem zmanjšajo tveganje za razvoj raka dojk, izhaja iz študije Ameriškega združenja za boj proti raku.

Da prekomerna telesna teža oz. debelost povečujeta tveganje za razvoj raka dojk po 50. letu oz. po menopavzi, je že znano dejstvo. A doslej ni bilo jasno, ali lahko izguba telesne teže to tveganje zmanjša.

Študija, ki so jo v torek objavili v znanstveni publikaciji Journal of the National Cancer Institute, je prva, ki nakazuje, da bi izguba telesne teže lahko imela takšen učinek.

"Dejansko smo odkrili, da imajo ženske, ki izgubijo težo in nato nižjo težo ohranijo, manjše tveganje za razvoj raka dojk kot ženske, ki so ohranile enako telesno težo," je za portal ameriške televizije NBC povedala glavna avtorica študije, direktorica za epidemiološke raziskave pri Ameriškem združenju za boj proti raku, Lauren Teras.

Ekipa Terasove je zbrala podatke iz desetih ločenih študij, v katere je bilo skupaj vključenih 180.000 žensk, starejših od 50 let, katerih stanje so spremljali desetletje. Skoraj 7000 med njimi so v tem času diagnosticirali raka dojk.

Telesno težo so ženskam izmerili ob začetku, sredi in ob koncu študije, raziskovalce pa je zanimalo, ali so shujšale, in če so, ali so nižjo težo uspele obdržati.

Avtorji študije so upoštevali tudi druge dejavnike tveganja, ki lahko vplivajo na prekomerno telesno težo oz. razvoj raka dojk, vključno z ravnjo telesne dejavnosti in uporabo ali neuporabo nadomestne hormonske terapije.

Ugotovili so, da je bilo pri ženskah, ki jim je uspelo shujšati za zgolj dva kilograma, tveganje za razvoj raka dojk manjše za 13 odstotkov.

Prav tako so ugotovili, da je večja izguba teže bolj vplivala na zmanjšanje tveganja. Kot je povedala Terasova, so ženske, ki so izgubile najmanj devet kilogramov, tveganje za raka dojk zmanjšale za okoli četrtino.

Strokovnjaki, ki v študiji niso sodelovali, so komentirali, da gre za pomembne ugotovitve, ki zdravnikom ponujajo znanstveni dokaz, s katerim lahko podprejo napotek pacientkam, naj zaradi zdravja shujšajo.