STAznanost

Laboratorij za mikroelektroniko obeležil 50 let

Ljubljana, 26. decembra - Laboratorij za mikroelektroniko ljubljanske fakultete za elektrotehniko (LMFE) je minuli teden s slavnostno akademijo obeležil 50 let delovanja. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je LMF v tem času razvil številne izdelke, zaradi katerih je poznan po vsem svetu.

Sodelavci laboratorija so po navedbah v sporočilu za javnost pomembno sled med drugi pustili v Silicijevi dolini, kjer so vodili združeno razvojno skupino raziskovalcev LMFE in ameriškega podjetja American Micro System. Tam so razvili prvi 8-bitni računalnik z oznako S2000 v ZDA in s slovensko oznako EMZ1001, ki je poleg mikroprocesorja vseboval še vse potrebne enote - pomnilnika ROM in RAM, vhodno/izhodne enote in generator ure.

Med drugim so razvili tudi prvo integrirano vezje za telefonski aparat, katerega licenco so nato prodali v ZDA in na Japonsko, ter prvo integrirano vezje v pametni kartici ameriške firme Sielox, ki jo je ustanovil znani slovenski izumitelj kalkulatorja HP35 France Rode.

Na domačih tleh pa je laboratorij igral pomembno vlogo pri razvoju mikroelektronike, razvili in izdelali so namreč integrirana vezja za obrambno industrijo in integrirana vezja za slovensko inovativno industrijo.

Nasploh laboratorij deluje na področju izobraževanja, raziskav in razvoja v mikroelektroniki in elektronskih mikrosistemih, začetki laboratorija pa segajo v obdobje, "ko se je slovensko podjetje Iskra odločilo podariti opremo za izdelavo bipolarnih tranzistorjev".

Z opremo, ki sta jo pridobila Lojze Trontelj in Mirjan Gruden ter z njo ustanovila laboratorij, so dosegli tudi prve uspehe, kot je razvoj tehnologije tankoplastnih integriranih vezij, ki so jih nato uporabljali v naprednejših oddelkih Iskre, kot so bili Iskra Elektrooptika (Fotona), Iskra Števci (Iskraemeco), Iskra Telekomunikacije in Iskra Avtoelektrika (Letrika, Mahle).