STAznanost
Medicina in zdravje

Poležavanje v času praznikov škoduje zdravju

Ljubljana, 31. decembra - Če ne želite obžalovati praznične večerje, med prazniki ostanite aktivni, svetujejo znanstveniki. Že nekaj dni brezdelja namreč pomembno vpliva na naše telo. Če naredimo manj kot 1500 korakov na dan, izgubimo velik del mišične in kostne mase, razkriva raziskava znanstvenikov z univerze Liverpool. Hkrati se nam v pasu in mišicah nabira več maščobe.

Redna telesna aktivnost nas ne ohranja le zdravih, pač pa je dobra tudi za naše možgane in lahko celo pomaga pri preprečevanju demence. Poleg tega šport odpravlja posledice vsakodnevnega stresa in tudi preprečuje nabiranje motečih maščobnih oblog. Manjše pregrehe, zlasti zdaj v času božičnih in novoletnih praznikov, je tako še mogoče vsaj deloma nadoknaditi z dolgimi sprehodi.

Težava pa je v tem, da so prav v prazničnih dneh številni komajda kaj telesno aktivni. Celo tisti, ki se sicer redno ukvarjajo s športom in so zato v dobri telesni kondiciji, med prazniki pogosto obležijo na kavču - med obiski sorodnikov, božično večerjo in odvijanjem darili jim za telesno aktivnost preprosto zmanjka časa.

Zdaj pa so se znanstveniki z univerze v Liverpoolu vprašali, kakšne posledice ima začasno pomanjkanje vadbe. V raziskavi je sodelovalo 26 mladih in 21 starejših oseb, ki so pred tem naredile vsaj 10.000 korakov dnevno in so bile torej v razmeroma dobri kondiciji. V času raziskave so to gibanje za dva tedna omejile na zgolj 1500 korakov na dan.

Rezultati so pokazali, da je v že tako kratkem času pomanjkanje gibanja povzročilo pomembne spremembe v mišicah, kosteh in presnovi udeležencev. Tako stari kot mladi udeleženci raziskave so opazno izgubili mišično maso, vsebnost mineralov v njihovih kosteh pa se je zmanjšala. Hkrati se je telesna maščoba v pasu in tudi v mišicah merljivo povečala. Slednje je dodatno oslabilo mišice in občutno zmanjšalo moč.

Pri starejših udeležencih raziskave je prišlo do še ene posledice premora v gibanju: po dveh tednih s samo 1500 koraki dnevno je dotok kisika v tkiva prek krvi deloval bistveno slabše, poslabšala se je tudi funkcija mitohondrijev, elektrarn celic. To je še dodatno prispevalo k izgubi moči in kondicije, ki je značilna za starejše ljudi.

"Že kratkotrajno pomanjkanje vadbe lahko resno vpliva na naše zdravje - to je pomembno vedeti," je po poročanju portala Physiological Society komentirala znanstvenica z univerze v Liverpoolu Juliette Norman. Kajti zlasti pri starejših ljudeh so mišice in kosti že tako ali tako pogosto oslabljeni. Če potem pride še do začasne neaktivnosti zaradi bolezni ali praznikov, se stanje še poslabša.