STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Egiptu domnevno našli mumificirane levje mladiče

Kairo, 10. januarja - Egiptovski arheologi so nedavno odkrili več mumificiranih živali, med katerimi so za stare Egipčane sveti ptiči, krokodili in pet velikih mačk, ki bi bile lahko po prvih ugotovitvah levji mladiči. Gre za najdbo v nekropoli svetih živali v Sakari južno od Kaira, je za nemško agencijo dpa povedal minister za antikvitete Kaled Anani.

Prva testiranja so pokazala, da sta dve od petih velikih mačk dejansko levja mladiča, stara osem mesecev, je konec lanskega leta dejal generalni sekretar Vrhovnega sveta za antikvitete v Egiptu Mostafa Waziri.

Če bo to potrjeno, "bo to sploh prvo odkritje nedotaknjene mumije levjega mladiča", saj so pred tem našli le okostja levjih mladičev.

Poleg živali so našli tudi več kot 70 lesenih in bronastih kipcev mačk različnih oblik in velikosti ter lesene kipce živali, kot so mungo in mali krokodili.

V zadnjih mesecih so v Egiptu predstavili več odkritij iz časa starega Egipta, ki bi lahko pomagala oživiti turizem, ki je po revoluciji leta 2011, ko so se Egipčani uprli dolgoletnemu predsedniku Hosniju Mubaraku, doživel upad tujih obiskovalcev.

Sakara je sicer znana kot pokopališki kompleks prve staroegipčanske prestolnice Memfis. Je bogato arheološko najdišče, ki se razteza na kakšnih desetih kvadratnih kilometrih, okrog 30 kilometrov južno od Kaira. Na tem območju je tudi svetovno znana Džoserjeva stopničasta piramida.

Po podatkih na Wikipediji so v sakarski nekropoli leta 2011 med rutinskimi izkopavanji v katakombah psov odkrili skoraj osem milijonov mumificiranih živali, večinoma psov, ki so jih ljudje domnevno darovali bogovom v priprošnjo.