STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na observatoriju na Golovcu predavanje o razvoja kozmologije

Ljubljana, 8. januarja - Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu prireja večere na astronomskem observatoriju. Prvi dogodek v letošnjem letu bodo posvetili letošnji Nobelovi nagradi za fiziko in razvoju kozmologije, o čemer bo predavala Dunja Fabjan s FMF.

V letu 2019 je polovico Nobelove nagrade za fiziko prejel kanadsko-ameriški kozmolog James Peebles, profesor na Univerzi v Princetonu (ZDA). Že kot mlad fizik je bil soudeležen pri odkritju in teoretični razlagi prasevanja, kasneje pa se uveljavil kot eden izmed utemeljiteljev fizikalne kozmologije.

Tokratno poljudno predavanje je namenjeno orisu zgodovinskega razvoja kozmologije, ki seže od prasevanja do porazdelitve galaksij v vesolju, od sestavin vesolja do današnje predstave njegovega razvoja.

Predavanju, ki se bo začelo ob 18.uri, bo sledila praktična delavnica opazovanja s teleskopi, ki jo bosta vodila Bojan Dintinjana in Herman Mikuž. V primeru slabega vremena si bo objekte mogoče ogledati s pomočjo orodij virtualnega observatorija v predavalnici.