STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na festivalu Hokus pokus letos o prostoru

Ljubljana, 8. januarja - Začenja se festival 13. festival Hokus pokus. Tudi letos bodo v delavnicah za osnovnošolce in mentorje prepletali znanost in umetnost, letos pa bo v središču tema prostori/okolja. S prostorom se namreč ukvarjajo številne discipline. Festival bo potekal do petka, so sporočili iz Pionirskega doma.

Ljubljana. V Ljubljanskem Pionirskem domu se začenja že trinajsti znanstveni festival Hokus Pokus. Foto: Pionirski dom

Ljubljana.
V Ljubljanskem Pionirskem domu se začenja že trinajsti znanstveni festival Hokus Pokus.
Foto: Pionirski dom

Vodja festivala Vesna Tripković je pojasnila, da nas prostor določa, oblikuje in umešča. "V znanosti je prostor tema različnih naravoslovnih disciplin - kvantne fizike, ki proučuje možnosti hkratnih sobivanj različnih okolij, ter biologije in kemije, ki analizirata vplive okolij na živa bitja in življenjske prostore. Umetnost in njeno doživljanje pa nas postavlja vedno znova v drugačen prostor in čas. Postavlja nas tudi v okolja, v katera drugače ne bi nikoli stopili," je poudarila.

Na dopoldanskih interaktivnih delavnicah, ki so namenjene osnovnošolcem, se bodo predstavili strokovnjaki, univerze, inštituti, društva in interdisciplinarni umetniki. Pionirski dom, kjer festival poteka, se je letos povezal s Centrom arhitekture Slovenije, Društvom Slon, Cankarjevo založbo, Zavodom 404, RAMPA Labom in Muzejem za arihtekturo in oblikovanje.

Društvo Slon tako na primer vabi v svoj laboratorij, kjer klasični kemijski zakoni ne veljajo. Pripravljajo pa tudi delavnico animiranega filma, kjer bodo animirali različne znanstvene eksperimente. Muzej za arhitekturo in oblikovanje pa bo obiskovalcem predstavil oblikovanje mest, izdelali bodo tudi maketo.

V sklopu razstave, ki spremlja festivalsko dogajanje, pa se bo predstavila vizualna umetnica Nina Koželj z delom iz cikla Ostani tako dolgo, kot želiš. Gre za elektrificirano prostorsko postavitev, narejeno iz trakov pašne ograje in električnega pastirja, ki ponazarjajo koruzno polje v naravni velikosti, piše na spletni strani festivala. Obiskovalci lahko vanjo posegajo in s tem sprožajo nehoten neprijeten fizičen odziv lastnega telesa.

Umetnica bo elektriko predstavila tudi na delavnicah. Udeleženci bodo spoznali osnove električnega kroga, nato pa tudi zmešali barvo, ki prevaja elektriko. Z njo bodo narisali risbo, vstavili elektronsko vezje in baterijo ter jo tako oživeli.

V petek, ko se bo festival zaključil, pa bodo predstavili knjigo Saše Dolenca Od genov do zvezd in naprej. Knjiga predstavlja zanimive resnične zgodbe iz sveta znanosti, ki bralcem pojasnjujejo odkritja, izume in svet, ki nas obkroža.

Organizatorji pričakujejo, da bo festival znanosti in umetnosti obiskalo okoli tisoč otrok.