STAznanost

Delova osebnost leta 2019 je Jadran Lenarčič

Ljubljana, 9. januarja - Medijska hiša Delo je drevi v Cankarjevem domu razglasila 30. Delovo osebnost leta. Bralci časnika so skupaj z uredništvom časnika med desetimi nominiranci za osebnost leta izbrali znanstvenika in direktorja Instituta Jožefa Stefana Jadrana Lenarčiča.

Lenarčič je kot znanstvenik eden od pionirjev in utemeljiteljev robotske kinematike, biorobotike in humanoidnih robotov ter eden izmed najbolj cenjenih avtorjev in predavateljev na tem znanstvenem področju, so zapisali pri Delu. Lenarčič že skoraj 15 let vodi in usmerja znanstveni potencial 500 doktorjev znanosti, ki v laboratorijih oblikujejo prihodnost države.

Bralci Dela so zmagovalca izbrali med desetimi nominiranci, ki so najbolj zaznamovali preteklo leto. Poleg Lenarčiča so lahko izbirali med klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in gibanjem Mladi za podnebno pravičnost, baletnim plesalcem in koreografom Edwardom Clugom in kostumografom Alanom Hraniteljem.

V izboru uredništva so se znašli še zdravnik Alojz Ihan, zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog, kolesar Primož Roglič, najmlajša sprejeta članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti in skladateljica Nina Šenk, duhovnik lazarist in direktor zavoda Iskreni Janez Cerar in Igor Vovk ter predsednik organizacijskega odbora in direktor ljubljanskega maratona Andrej Razdrih in Gojko Zalokar.

"Biti osebnost je leta je gotovo velika čast, hkrati pa tudi velika odgovornost. Ta naziv oseba nosi do konca življenja. Zavedati se mora, da ji ljudje sledijo in se po njej tudi zgledujejo," je v nagovoru dejal premier Marjan Šarec.

Ob tem je ocenil, da se včasih ne zavedamo, koliko plemenitih ljudi je med nami. Ti vsak dan izboljšujejo življenja in se trudijo, da je naša skupnost vsak dan boljša v času, ki je po Šarčevih besedah krut in neizprosen, pa tudi sebičen. Naša odgovornost pa je, kot pravi premier, da se odločimo, ali bomo ta čas preživeli tako, da se nas bodo spomnili pa dobrem, slabem ali pa sploh ne.

Ob razglasitvi Delove besede leta - to je postala podnebje - je Šarec poudaril, da so besede izjemno pomembne. "Izrečene na nepremišljen način lahko povzročijo veliko gorja, po drugi strani pa lahko tudi rešujejo življenja, če so izrečene s plemenitim namenom," je dejal.

Delovo novinarsko nagrado za najboljšo fotografijo je nocoj prejel Delov fotograf Leon Vidic, priznanje za najobetavnejšega novinarja leta pa so podelili Lucijanu Zalokarju. Priznanje za Delov novinarski dosežek leta sta prejela urednik zunanjepolitične redakcije Gašper Završnik in novinar Aljaž Vrabec, ki sta v 2019 s poročanjem iz Venezuele s svojimi reportažami in intervjuji osvetlila razumevanje Venezuele v Sloveniji. Posebno nagrado za življenjsko delo je prejel novinar Boris Šuligoj.

Delovo osebnost leta so prvič razglasili leta 1990. Leta 2007 je uredništvo prvič izbralo deseterico kandidatov, končni izbor pa prepustilo bralcem. Zadnji dve leti, tako tudi letos, uredništvo izbere deseterico nominirancev, zadnja dva tedna pa h glasovanju povabi bralce, nazadnje pa se skupaj z njihovimi glasovi o zmagovalcu odloči uredništvo.