STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ruski arheologi morda odkrili ribiški tabor iz neolitika

Moskva, 12. januarja - Ruski arheologi so med izkopavanji v Moskvi, na območju kjer je nekoč stala sirotišnica, odkrili ostanke plovil iz keramike, okrašene z ornamenti, značilnimi za pozno obdobje neolitika (4000 do 3000 let pr.n.št.). Po sporočilu mestnega oddelka za kulturno dediščino bi odkritje lahko nakazovalo, da je na območju v preteklosti stal ribiški tabor.

Teorijo, da so v Moskvi odkrili ribiški tabor iz neolitika, sedaj preučujejo strokovnjaki. V sporočilu moskovskega oddelka za kulturno dediščino namreč piše, da so ostanke keramike našli v sedimentnih plasteh, nastalih po ponavljajočem poplavljanju reke Moskve, zato obstaja možnost, da niso lokalnega izvora, je povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Vodja oddelka za kulturo Aleksej Jemeljanov je spomnil, da arheologi na območju nekdanje moskovske sirotišnice delajo od lanskega novembra, v tem času pa so našli več kot 900 predmetov, ki izvirajo od 12. stoletja dalje, med njimi skledice za hranjenje kozmetike, podkve, naboje in konice puščic.

Moskovska sirotišnica je bila ustanovljena 1. septembra, leta 1763 na zahtevo ruske carice Katarine Velike in je vpisana na seznam kulturne dediščine državnega pomena, še navaja Tass.