STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Kemijski inštitut z novim projektom ERC za izboljšavo metode urejanja genomov

Ljubljana, 13. januarja - Raziskovalec Roman Jerala s Kemijskega inštituta je pridobil nov projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) z naslovom CCEdit za izboljšavo metode urejanja genomov. Projekt je pridobil na razpisu ERC za presojo koncepta s ciljem povečanja učinka raziskav, ki jih ERC že financira, in prenos temeljnih odkritij v širšo uporabo.

Na razpisu ERC za presojo koncepta (ERC Proof of Concept Grant), namenjenem vodjem ERC-projektov, je vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta Roman Jerala za projekt CCEdit pridobil financiranje v višini 150.000 evrov. Cilj tovrstnega projekta je financiranje začetnih faz prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v uporabo, s čimer želi ERC olajšati prenos znanstvenih dognanj v elemente s tržno ali družbeno vrednostjo, so sporočili iz inštituta.

Znanstveniki lahko s sredstvi projekta financirajo razvoj, patentno zaščito, analizo trga, povezavo s potencialnimi partnerji in začetne stopnje komercializacije oziroma prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v širšo uporabo,

Novopridobljeni projekt CCEdit za razvoj uporabe izboljšanega sistema CRISPR za izbijanje genov v genomu izvira iz rezultatov tekočega ERC-projekta MaCChines za uveljavljene raziskovalce (ERC Advanced Grant), ki ga je leta 2018 pridobil Jerala. V okviru tega projekta Jerala razvija nov razred molekularnih strojev na osnovi proteinov.

V lanskem letu je skupina s Kemijskega inštituta ob pomembnem prispevku Duška Lainščka vložila patentno prijavo za izboljšavo metode CRISPR, ki predstavlja enega najpomembnejših tehnoloških prebojev na področju ved o življenju v zadnjih letih. V projektu načrtujejo razvoj tehnologije in demonstracijo za zdravljenje in biotehnološko uporabo za rastline, mikroorganizme in sesalske celice.

Projekt bo potekal 12-18 mesecev, v njem pa bodo sodelovali tudi strokovnjak za prenos tehnologije s Kemijskega inštituta Tomaž Bizjak ter zunanji strokovnjaki, povezani z Univerzo Oxford in Univerzo Cambridge. "S povezavo s takšnimi visokotehnološkimi podjetniškimi središči lahko projekt doseže večji komercialni potencial in boljše možnosti za preboj na svetovni trg," so zapisali v Kemijskem inštitutu.

S projektom želijo v Slovenijo pripeljati tudi nove poglede in vzpostavitev povezav, ki bodo prispevala k razvoju domače ekonomije novih terapij.

Področje celičnih in genskih terapij, ki je med najhitreje rastočimi področji v medicini, ima namreč po navedbah inštituta izjemen družbeni in ekonomski potencial, saj omogoča nove pristope k zdravljenju obolenj, kot je rak. "Takšne novosti odpirajo družbene in regulatorne izzive, kot je zagotovljena varnost, dostopnost do zdravljenja in njihov nadaljnji razvoj."

Projekt CCEdit je prvi ERC-projekt za presojo koncepta na Kemijskem inštitutu, kjer so sicer doslej pridobili že tri prestižne ERC-raziskovalne projekte, ter prvi projekt te vrste s področja ved o življenju v Sloveniji.