STAznanost

Galapaški želvak velikan rešil svojo vrsto pred izumrtjem

Quito, 13. januarja - Galapaški želvak velikan Diego je svojo vrsto skoraj sam rešil pred izumrtjem, zdaj pa se pri 100 letih vrača nazaj v divjino na otok Espanola, od koder izvira. Približno 40 odstotkov od 2000 želv njegove vrste, ki trenutno živijo na Espanoli, je njegovih potomk.

Na galapaškem otoku Santa Cruz zaključujejo program reprodukcije, v katerem je sodelovalo 15 želv velikank. Te želve vrste Chelonoidis hoodensis, med njimi Diego, se bodo lahko marca vrnile v divjino na otoku Espanola, od koder izvirajo, so sporočili iz Galapaškega narodnega parka.

"Skoraj 1800 želv je bilo vrnjenih na otok Espanola, zdaj pa jih je z naravno reprodukcijo okoli 2000," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal direktor parka Jorge Carrion. "To kaže, da lahko rastejo, se razmnožujejo in razvijajo svoje naravno življenje," je povedal.

Diegov prispevek k programu je izjemen, saj naj bi bil prednik najmanj 40 odstotkov celotne populacije, ocenjujejo v parku.

Pred približno 50 leti je bilo na Espanoli zgolj 12 samic in dva samca. Diega so pripeljali iz živalskega vrta v kalifornijskem San Diegu, da bi se pridružil programu reprodukcije. Tega so v 60. letih 20. stoletja vzpostavili z namenom ohranitve vrste Chelonoidis hoodensis.

Z galapaškega otočja so ga najverjetneje odvzeli v prvi polovici prejšnjega stoletja, kar pomeni, da se na svoj rodni otok vrača po skoraj 80 letih.

Diegova zgodba je popolno nasprotje zgodbe Osamljenega Georgea, katerega vrsta Chelonoidis abingdoni je izumrla ob njegovem poginu leta 2012.