STAznanost

V velenjskem Vzorčnem mestu nova postavitev

Velenje, 18. januarja - V velenjskem Vzorčnem mestu je na ogled nova postavitev Underconstruction, pri kateri učenci in dijaki spoznavajo znanja, veščine in prakse pri gradnji, prenovi in opremljanju stanovanja. Postavitev je bila ponovno razprodana v nekaj dneh in bo zaradi velikega zanimanja aktivna do konca leta 2020, so sporočili z velenjske občine.

Vzorčno mesto v Velenju, ki želi pri obiskovalcih spodbuditi radovednost in jim preko raznolikih interaktivnih orodij omogočiti lastno izkušnjo stika s sodobno znanostjo, je lani gostilo približno 10.000 obiskovalcev na dveh postavitvah, Vojne sveta in Pozabljeni svet.

Leto 2019 pa je bilo za Vzorčno mesto ki predstavlja ekosistem za izobraževanje, raziskave in razvoj inovacij, v znamenju povezovanja in sodelovanja izobraževalne sfere in gospodarstva. Uspešno sodelovanje v Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo (SRIP)- mobilnost so nadgradili z vstopom v SRIP MATPRO, SRIP Krožno gospodarstvo in Slovenski gradbeni grozd.

Z Gospodarsko zbornico Slovenije so uspešno zaključili projekt oplemenitene resničnosti ter svetovali večjim podjetjem pri digitalni transformaciji. Pohvalijo se lahko s članstvom v projektu zelene mobilnosti Edison, ki je za Slovenijo referenčen projekt, in v sklopu katerega pripravljajo svetilnik za naslednjo evropsko perspektivo.

Na regionalni ravni so izvedli več projektov v sodelovanju z razvojno agencijo SAŠA ORA, predvsem turistični hackathon za petzvezdična turistična doživetja, za katera so sedaj tudi mentorji in svetovalci. Zaključili so tudi tri projekte lokalnih akcijskih skupin ter sodelovali pri prijavi štirih novih.

V Centru Noordung v Vitanju je zaživela edinstvena 360-stopinjska soba za interaktivno učenje o vesolju in predstavitev projekta Copernicus. Na Ljubnem ob Savinji so pričeli z gradnjo muzeja posvečenega flosarstvu, ki bo zaključena v letu 2020. V okviru razpisa ministrstva za kulturo so postali izvajalec v mreži.

Pričeli so z izvajanjem t. i. norveškega instrumenta Active Youth, ki bo trajal tri leta in s partnerji iz 16 držav uspešno prijavili drugo fazo Horizont 2020. Pridobili so tudi licenco za organizacijo državnih prvenstev v robotiki, ki je predpogoj za sodelovanje na mednarodni olimpijadi World Robot Olympiad. Prvo državno prvenstvo bodo organizirali že junija letos v Velenju. Zmagovalce pa bodo novembra peljali na olimpijado v kanadsko mesto Montreal.

Vzorčno mesto je lani obiskalo več kot 20 različnih osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije, 100 direktorjev občinskih uprav, predstavniki večjih ministrstev, partnerji iz Zavoda RS za šolstvo, Centra RS za poklicno izobraževanje ter Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja ter usposabljanja. Prav tako so postali stalna lokacija kolegijev skupine svetovalcev za naravoslovne predmete.

Vzorčno mesto, ki je zaživelo pred dvema letoma, ima prostore v prvem nadstropju Nakupovalnega centra Velenje na Kidričevi cesti. Zasnovano je kot ekosistem, odprt prostor za kreativno soočanje z vse hitreje spreminjajočim se svetom tehnološkega napredka in družbeno-okoljskih sprememb.