STAznanost

Trije slovenski strokovnjaki na delo v Evropsko vesoljsko agencijo

Ljubljana, 20. januarja - Trije slovenski strokovnjaki za obdobje do enega leta odhajajo na delo oz. sekundiranje v center Evropske vesoljske agencije (Esa) v Noordwijku na Nizozemskem. Sloveniji namreč njeno pridruženo članstvo v Esi omogoča tudi zaposlitev državljanov v agenciji, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Izbrani strokovnjaki prihajajo iz podjetij Cosylab in Balmar ter z Inštituta Jožef Stefan - Nordijski center Planica. Izbrali so jih v okviru izbirnega postopka Ese, zaključenega decembra lani.

Strokovnjake bodo napotili v Esin evropski center za raziskave in tehnologijo, v okviru katerega bodo delovali na področjih vsebin programov razvoja splošnih tehnologij ter človeških in robotskih raziskav, in sicer v okviru programskih sistemov in funkcionalne verifikacije, materialov in procesov ter človeških raziskav.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je prepričan, da napotitve slovenskih strokovnjakov v Eso pozitivno prispevajo k ugledu države ter so odlična priložnost za izmenjavo in nadgradnjo znanj, pa tudi vzpostavitev novih poslovnih povezav.

"Verjamem, da bodo prispevale tudi k nadaljnji krepitvi vesoljskega sektorja v Sloveniji. Cilj ministrstva je namreč povečanje vloge slovenskega gospodarstva tako v okviru Ese kot v globalnem vesoljskem sektorju, pri čemer je krepitev mednarodnega sodelovanja ključnega pomena," je dodal.

Na ministrstvu so ob tem spomnili, da Slovenija sodelovanje z Eso ves čas nadgrajuje. Od zasedanja sveta Ese novembra lani Slovenija sodeluje v dveh novih programih. Skupno sodeluje v petih, pri čemer se eden izvaja v Nordijskem centru v Planici.