STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nemška vlada vlaga 3,6 milijarde evrov v bioekonomijo

Berlin, 21. januarja - Nemška vlada je pred kratkim sprejela akcijski načrt za področje bioekonomije, katerega cilj je nadomeščanje materialov na osnovi fosilnih goriv v vsakdanjih izdelkih z bolj trajnostnimi surovinami. S tem želi rešiti podnebje in okolje ter zagotoviti nadaljnjo gospodarsko rast. V štirih letih ima na voljo 3,6 milijarde evrov.

Od omenjenih 3,6 milijarde evrov bo nemška vlada do leta 2024 namenila 2,5 milijarde evrov za kmetijstvo, nekaj več kot milijardo evrov pa področju razvoja in raziskav.

Izraz bioekonomija se nanaša na uporabo rastlin, mikroorganizmov in gliv z namenom razvoja kemičnih snovi, zdravil in drugega potrošnega blaga, namesto da bi jih pridobivali iz fosilnih goriv, kot sta zemeljski plin ali nafta.

Bioekonomija je torej gospodarjenje s trajnostnimi surovinami namesto s fosilnimi. Če želi Nemčija postati ogljično nevtralna, je takšna preusmeritev nujna, je prepričana vlada v Berlinu. Zato je pripravila akcijski načrt, ki predvideva povečanje raziskav na področju obnovljivih surovin.

Zaradi podnebnih sprememb in naraščanja števila prebivalcev je poudarek tudi na zagotavljanju hrane. "Lastnosti materialov na biološki osnovi v ničemer ne odstopajo od lastnosti umetnih snovi na osnovi nafte," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala ministrica za znanost Anja Karliczek.

Že danes je denimo mogoče izdelati avtomobilske pnevmatike iz regrata, kolesarsko čelado iz lesa, avtomobilska vrata na osnovi lanu namesto karbonskih vlaken ali pa športne copate iz pajkove niti. V naslednjih nekaj letih pa moramo napredovati pri uporabi obnovljivih surovin za še številne druge izdelke, je dejala ministrica.

"Obnovljive surovine je mogoče vzgajati za vogalom, na naših travnikih, poljih in v gozdovih, medtem ko moramo veliko umetnih snovi na osnovi fosilnih goriv uvažati," je dejala ministrica za kmetijstvo Julia Klöckner. Je pa dodala, da glavna naloga ostaja proizvodnja hrane.

Nemška vlada poleg tega v akcijskem načrtu načrtuje tudi okrepitev svojih dejavnosti na področju vzreje živali, prilagojene lokaciji in podnebju, kot tudi na področju vzgoje odpornih rastlin. Poleg kulturnih rastlin pa v sodobni bioekonomiji postajajo vse pomembnejše tudi žuželke, glive, mikroorganizmi in oblike vodnih življenj, kot so alge. To bo deležno ustreznih ukrepov financiranja.