STAznanost
Humanistika in družboslovje

Začenjajo se Dnevi komuniciranja znanosti

Ljubljana, 22. januarja - V Ljubljani se bodo danes začeli Dnevi komuniciranja znanosti, ki jih z namenom spodbujanja kakovostnega medijskega poročanja o znanosti prireja Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS). Osrednji gost tridnevnega dogodka bo Fabio Turone, član upravnega odbora Evropske zveze znanstvenih novinarjev.

Dnevi komuniciranja znanosti so posvečeni osveščanju o pomenu in pridobivanju veščin s področja komuniciranja znanosti. Izhajajo iz projekta Komuniciranje znanosti, v okviru katerega ARRS že od leta 2014 prireja srečanja z uglednimi novinarji in strokovnjaki s področja komuniciranja znanosti.

Letošnji tridnevni sklop dogodkov se bo začel z današnjo delavnico medijskih veščin za raziskovalke in raziskovalce z voditeljico in novinarko Vala 202 Anjo Hlača Ferjančič. V četrtek bo v Muzeju novejše zgodovine potekal pogovor s Turonom na temo prepoznavnosti znanosti in njene vloge v družbi, v medijih in pri odločevalcih. Dogodek je namenjen rektorjem univerz, direktorjem javnih raziskovalnih zavodov in drugim vodilnim predstavnikom raziskovalnih organizacij.

V petek pa bo Turone izvedel še delavnici za urednike in novinarje na temo znanstvenega pisanja in medijskega pokrivanja znanosti ter za raziskovalce in znanstvenike na temo komuniciranja znanosti in ustvarjanja družbenega dialoga o relevantnosti znanosti in njenih rezultatov.

Turone je znanstveni novinar, ustanovitelj Centra za etiko v znanosti in novinarstvo in predsednik strokovnega združenja Znanstvenih novinarjev Italije. Združenje je v Italiji postalo referenca za vse strokovnjake, ki jih zanima spodbujanje pisanja o znanosti, sodelovanje z mediji ali širšo javnostjo ter razprave znotraj strokovne skupnosti in z znanstveno skupnostjo.

Turone je od leta 2019 tudi član upravnega odbora Evropske zveze za znanstveno novinarstvo (European Federation for Science Journalism), ki povezuje tovrstna združenja znanstvenih novinarjev iz Belgije, Francije, Nemčije, Italije, Norveške, Švice, Nizozemske in Združenega kraljestva. V letih 2016-2017 je bil znanstveni sodelavec programa Knight Science Journalism na Massachusetts Institute of Technology (MIT) v Bostonu.

Z delavnicami komuniciranja znanosti je ARRS začel že leta 2014, ko so gostili urednika Znanosti pri časopisu The Guardian Iana Sampla, leta 2015 pa so povabili publicistko na področju znanosti, voditeljico in urednico naravoslovnih oddaj na Radio 4 in BBC Vivienne Parry. V letu 2016 so gostili kolumnista časopisa The New York Times Georga Johnsona, v letu 2018 pa Pulitzerjevo nagrajenko in profesorico znanstvenega novinarstva na MIT Deborah Blum.