STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Ljubljani predavanji enega vodilnih strokovnjakov za arheologijo Majev

Ljubljana, 21. januarja - Na ZRC SAZU bo konec tedna predaval eden vodilnih strokovnjakov za arheologijo Majev Geoffrey E. Braswell s Kalifornijske univerze v San Diegu v ZDA. V četrtkovem predavanju bo spregovoril o propadih in preporodih starodavnih civilizacij, petkovo predavanje pa bo namenjeno organizaciji gospodarstva v starodavnih državah in imperijih.

Predavanji priznanega strokovnjaka pripravlja Inštitut za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU, katerega predstojnik je Braswellov stanovski kolega, slovenski arheolog in poznavalec kulture Majev Ivan Šprajc. Predavanji bosta v potekali v Atriju ZRC v četrtek in petek ob 18. uri.

V četrtkovem predavanju z naslovom Propadi in preporodi: Kaj imajo skupnega stari Maji in Egipt bo Braswell skušal dokazati, da so dramatični propadi civilizacij, ki se sprožijo zelo hitro in dajejo vtis prelomnih dogodkov, kot je bil denimo propad kulture Majev okoli leta 800, posledica dolgotrajnih kulturnih procesov in da je cikličnost rasti, stabilnosti in zatona bistvena značilnost starodavnih civilizacij, morda pa tudi naše.

V petkovem predavanju z naslovom Trgi brez denarja: kako so starodavne države in imperiji organizirali svoja gospodarstva pa bo Braswell odgovarjal na vprašanje, kako delujejo trgi brez denarja, kako sta organizirani proizvodnja in izmenjava v predindustrijskih gospodarstvih in kako arhaične države v sistemih brez denarja kopičijo bogastvo. V predavanju bodo poleg teoretskih izhodišč za preučevanje starodavnih gospodarstev predstavljeni posamezni primeri iz Mezoamerike in od drugod.

Geoffrey Braswell je eden vodilnih strokovnjakov za arheologijo Majev. Je profesor antropologije na Kalifornijski univerzi v San Diegu, poučeval pa je tudi na Newyorški univerzi v Buffalu, na Universidad Autónoma de Yucatán in na Universidad del Valle de Guatemala. Zadnjih šest let je bil sourednik znanstvene revije Latin American Antiquity.

Njegovo arheološko delo je osredotočeno na stare Maje v Gvatemali, Belizu in na polotoku Jukatanu v Mehiki, delal pa je tudi v Teotihuacanu (Mehika), Copánu (Honduras) in v pacifiškem delu Nikaragve. Njegovi teoretski interesi vključujejo nastanek politične kompleksnosti in strukturo starodavnih gospodarstev. Tovrstna vprašanja obravnava v okviru raziskovalnih projektov izkopavanj in terenskih pregledov, ki jih vodi, pa tudi s preučevanjem kamnitih orodij, zlasti tistih iz obsidiana.

Profesor Braswell je avtor več kot 100 znanstvenih člankov in poglavij v monografijah ter urednik štirih knjig, med katerimi velja omeniti The Maya and Teotihuacan, The Maya and their Central American Neighbors, in The Maya of Ancient Mexico.