STAznanost

Francija in Nemčija odprli pilotno tovarno baterij za električna vozila

Pariz, 2. februarja - Francija in Nemčija sta pred dnevi uradno odprli tovarno, kjer bo potekala pilotna proizvodnja baterij za električna vozila. Obratovati naj bi začela šele prihodnje leto, a državi projektu vseeno pripisujeta velik pomen, saj kot vodilni sili evropskega partnerstva za razvoj baterij nenehno izpostavljata potrebo po neodvisnosti na tem področju.

Tovarna v mestu Nersac v zahodni Franciji je skupni projekt francoskega proizvajalca baterij Saft in francoskega avtomobilskega velikana PSA, ki ima v lasti tudi nekdanjega nemškega tekmeca, družbo Opel.

Obratovati naj bi začela sredi prihodnjega leta, vendar sprva v raziskovalne namene. Polno zmogljivost naj bi dosegla do leta 2023.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob četrtkovem odprtju, ki se ga je med drugim udeležila tudi nemška ministrica za izobraževanje Anja Karliczek, poudaril, da gre za naložbo v evropsko okolje in neodvisnost.

Baterije za električne avtomobile, ki predstavljajo njihov ključni element in do 40 odstotkov njihove vrednosti, namreč trenutno skoraj v celoti proizvajajo v Aziji, je dodal.

Da bi omejile moč azijskih tekmecev, so Nemčija, Francija, Italija, Poljska, Belgija, Švedska in Finska lani vzpostavile konzorcij 17 podjetij, s katerim želijo nadoknaditi zaostanek pri razvoju baterij. Vodilno vlogo pri pobudi sta prevzeli Nemčija in Francija.

Sodelujoče države bodo po odločitvi Evropske komisije iz lanskega decembra lahko konzorciju namenile tudi skupno 3,2 milijarde evrov subvencij. Med sodelujočimi podjetji so BMW, BASF in Varta.