STAznanost

EU za raziskave novega koronavirusa namenja deset milijonov evrov

Bruselj, 31. januarja - Evropska komisija je sporočila, da bo za raziskave novega koronavirusa, ki je izbruhnil na Kitajskem in se širi po svetu, dodelila deset milijonov evrov. Virus je do zdaj zahteval 213 žrtev, vse na Kitajskem, kjer je tudi skoraj 10.000 okuženih.

Kot so sporočili iz Bruslja, je do 12. februarja mogoče prijaviti raziskovalne projekte, ki bi povečali razumevanje epidemije koronavirusa, izboljšali učinkovitost kliničnega obravnavanja bolnikov, okuženih z virusom, ter še bolj zaščitili javno zdravje. Izbrali bodo od dva do štiri raziskovalne projekte.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Marija Gabriel je poudarila, da si prizadevajo omiliti posledice potencialnega večjega širjenja izbruha koronavirusa v EU. "Z nujnim financiranjem raziskav iz programa Obzorje 2010 bomo o bolezni izvedeli več," je poudarila.

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides pa je dejala, da potrebujemo večplastni in celovit odziv na koronavirus in raziskave so bistveni del tega. "Moramo vedeti več o virusu, da bomo bolje usmerili naše preventivne ukrepe in zagotovili boljšo skrb za svoje državljane," je dodala.