STAznanost

Na srečanjih z raziskovalci v knjižnici veliko zanimivega

Litija, 4. februarja - Knjižnica Litija v okviru projekta Zanimiva znanost gosti srečanja z raziskovalci, ki izvirajo iz lokalnega okolja in lahko tako svoja dognanja predstavijo domači javnosti. "Namen projekta je dati mladim priložnost, da predstavijo svoje izsledke, spoznanja in projekte, ki se nanašajo na lokalno okolje," je za STA pojasnila vodja projekta Mateja Premk.

Projekt Zanimiva znanost izvajajo od leta 2016. "Idejo za ta projekt smo našli v Knjižnici Kočevje, kjer izvajajo podoben projekt. Ker je doživel dober odziv, smo nadaljevali," pojasnjuje Premkova, sicer bibliotekarka v Knjižnici Litija.

Eden izmed ciljev projekta je privabiti institucije, bodoče delodajalce in strokovnjake, ki bi prisluhnili dobrim projektom ali morda videli v diplomantu potencialno delovno silo. "Na teh srečanjih se predstavljajo mladi in včasih tudi malo manj mladi raziskovalci iz našega okolja, ki študirajo na različnih fakultetah. In tako se zavemo, da imamo na našem območju veliko potenciala, kar se tiče bodočih strokovnjakov," je prepričana.

Velikokrat se razvijejo konstruktivne debate. "Ravno na zadnji predstavitvi smo imeli aktualno temo - gradnja hidroelektrarn na spodnji Savi in njihova prostorska umeščenost v naše okolje. Glede na to, da je tema aktualna, je bil obisk najboljši do sedaj. Razvila se je debata s strani okoljevarstvenikov in stroke," je še povedala vodja projekta.

Lotevajo se vsebinsko raznovrstnih tem, ki so predstavljene na poljuden način. Z odzivom javnosti so zadovoljni. "Imamo stalni krog obiskovalcev, nekaj pa je takšnih, ki jih zanima določena tema," je dodala Premkova.

Znanstveniki in predavatelji se ponavadi z veseljem odzovejo, čeprav je tudi zanje poseben izziv predstaviti strokovno temo širši javnosti. Predavanja so namreč prilagojena za laične poslušalce. "Predvsem se držijo tega, da so kratki, jedrnati in zanimivi," je povedala Premkova.

V prihodnosti načrtujejo predstavitve še več zanimivih tem z različnih področij. Že v februarju je napovedana predstavitev diplomanta višje strokovne šole iz Litije, ki bo predstavil temo Steklena izložba za muzejski tramvaj.

Srečevanja pod naslovom Zanimiva znanost izvajajo v osrednji knjižnici v Litiji in v krajevni knjižnici Šmartno. Ponavadi priredijo tri predavanja na leto.