STAznanost

Plutonovo "utripajoče srce" vpliva na njegovo površje

Washington, 6. februarja - Nasini znanstveniki so ugotovili, da ima pritlikavi planet Pluton na površju "utripajoče srce" iz zaledenelega dušika, ki vpliva na nastanek različnih struktur na površju planeta.

Pluton. Fotografija pritlikavega planeta Plutona, ki jo je posnela Nasina vesoljska sonda New Horizons. Foto: NASA

Pluton.
Fotografija pritlikavega planeta Plutona, ki jo je posnela Nasina vesoljska sonda New Horizons.
Foto: NASA

Struktura v obliki srca na Plutonu je postala slavna, ko jo je leta 2015 posnela sonda New Horizons (Nova obzorja). Gre za tanko plast zaledenelega dušika, ki se podnevi segreje in spremeni v paro, ponoči pa kondenzira in se spremeni nazaj v led.

To deluje kot bitje srca, ki okoli Plutona pošilja vetrove in oblikuje njegovo površje, so zapisali na spletni strani mednarodnega znanstvenega združenja AGU. Ta cikel Plutonovo atmosfero, ki je večinoma iz dušika, vrti v nasprotno smer, kot se vrti sam planet, kar se imenuje retrorotacija. Z zrakom se prenašata tudi vročina in material, pri čemer nastajajo različne strukture na površju.

"To izpostavlja dejstvo, da lahko Plutonova atmosfera in vetrovi vplivajo na njegovo površje, tudi če je gostota atmosfere zelo majhna," je povedal vodja študije Tanguy Bertrand.

"Pred sondo Nova obzorja so vsi mislili, da je Pluton kot žoga, skoraj povsem gladka," je dodal Nasin astrofizik. "Vendar je povsem drugačen. Ima veliko različnih pokrajin in mi skušamo razumeti, kaj se dogaja," je povedal.

Rezultati raziskav znanstvenikom omogočajo tudi primerjave med Plutonom in Zemljo, ki sta več milijard kilometrov narazen.