STAznanost

Znanstveniki: Širjenje novega virusa morda povezano z luskavcem

Peking, 7. februarja - Hitro širjenje novega koronavirusa, zaradi katerega je doslej umrlo 636 ljudi, je morda povezano z luskavcem, ogroženim sesalcem, ki bi lahko bil gostitelj virusa, so ugotovili znanstveniki na Južnokitajski univerzi za kmetijstvo. Strokovnjaki v Hongkongu pa so sporočili, da so izumili napravo za najhitrejše testiranje okužbe z novim virusom.

Žarišče izbruha virusa je bilo na eni od tržnic v kitajskem mestu Wuhan, na kateri so prodajali ribe, divje živali in in divjačino. Nekatere študije so kot morebiten vir okužb omenjale netopirje, a nobena ni pojasnila, kako bi se virus z njih prenesel na človeka.

Znanstveniki na Južnokitajski univerzi za kmetijstvo so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opravili teste na več kot tisoč vzorcih divjih živali ter ugotovili, da so se sekvence genoma virusa pri luskavcu v 99 odstotkih ujemale s tistimi pri ljudeh, okuženih z novim koronavirusom. To pomeni, da bi bil lahko luskavec vmesni gostitelj virusa.

Luskavec velja za eno najpogosteje tihotapljenih živali na planetu. V minulem desetletju so jih po podatkih Svetovne zveze za zaščito narave (IUCN) v azijskih in afriških gozdovih polovili več kot milijon, večino pa prodali na Kitajskem in v Vietnamu. Tam njihove luske uporabljajo v ljudski medicini, čeprav je dokazano, da nimajo učinkov na zdravje. Meso luskavcev prodajajo na črnem trgu.

Kitajska je sicer januarja prepovedala trgovino z divjimi živalmi, dokler epidemija novega virusa ne bo pod nadzorom.

Več neodvisnih strokovnjakov je sicer podvomilo v ugotovitve kitajskih kolegov. Vodja oddelka za veterino na univerzi v Cambridgeu James Wood je opozoril, da še niso objavili dokazov o teh domnevah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Strokovnjaki v Hongkongu pa so danes sporočili, da so izumili napravo za najhitrejše testiranje okužbe z novim virusom. Ta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa temelji na mikrofluidni tehnologiji in omogoča rezultate že v 40 minutah. Pri doslej uporabljani metodi verižne reakcije s polimerazo je treba na rezultate testiranj počakati med 1,5 in tri ure.

Po najnovejših uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzpelo na 31.161 primerov. Skoraj vse smrtne primere so zabeležili na Kitajskem - izjemi sta po ena žrtev v Hongkongu in na Filipinih. Izven celinske Kitajske so okužbe z novim koronavirusom zabeležili v okoli 25 državah.