STAznanost
Naravoslovje in tehnika

FRI gosti strokovnjake za računalništvo v megli

Ljubljana, 11. februarja - Na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) se danes začenja srečanje projekta Decenter, v sklopu katerega razvijajo platformo za računalništvo v megli, pristop, ki združuje umetno inteligenco, internet stvari, oblačne storitve in tehnologijo veriženja blokov. Pristop bo na predavanju v četrtek predstavil Seung-Woo Kum iz Južne Koreje.

Projekt Decenter, ki poteka od leta 2018 in bo trajal do prihodnjega lega, je mednarodni raziskovalni in inovacijski projekt med državami EU in Južno Korejo, ki želi pripomoči k uresničitvi vizije pametne gradnje, mest, domov in industrije 4.0, so sporočili iz FRI.

Cilj projekta je razviti decentralizirano platformo računalništva v megli, ki pokriva celoten nabor možnih pametnih storitev in naprav, od oblaka do interneta stvari, ter omogoča orkestracijo pametnih aplikacij in oskrbovanje z računskimi viri.

Kot so zapisali na FRI, raziskovalci z Univerze v Ljubljani vodijo izdelavo rešitev za pametno in varno gradnjo stavb ter arhitekturo nove decentralizirane platforme. Skupaj s projektnimi partnerji razvijajo znanje in inovacije o novih tehnologijah računalništva v oblaku, interneta stvari, umetne inteligence in obrobnega računalništva (angl. edge computing), pri čemer se decentralizacijo dosegajo z uporabo pametnih pogodb ter tehnologij veriženja blokov.

Projekt Decenter izvaja konzorcij enajstih partnerjev, ki ga koordinira inštitut Fundazione Bruno Kessler iz Trenta.