STAznanost

Prvi projekt s sredstvi mehanizma Marie Sklodowska-Curie Cofund v Sloveniji

Ljubljana, 17. februarja - Program podoktorskih štipendij za znanost in inovacije zveze Eutopia, katere vodilna članica je Univerza v Ljubljani, je izbran za sofinanciranje v okviru mehanizma Marie Sklodowska-Curie Cofund, ki je del programa Obzorje 2020. To je prvi skupni projekt zveze, ki bo prejel sredstva iz Obzorja 2020, in prvi projekt s sredstvi mehanizma Marie Sklodowska-Curie Cofund v Sloveniji.

Program podoktorskih štipendij za znanost in inovacije zveze Eutopia je s skupno 10,2 milijona evrov sredstvi pobuda za usposabljanje 76 mladih raziskovalcev na petih interdisciplinarnih ključnih raziskovalnih področjih: inženiring materialov, podatki in inteligenca, zdravje, trajnost ter blaginja in vključenost, so še sporočili z ljubljanske univerze.

Evropska unija bo prispevala 5,6 milijona evrov, članice zveze Eutopia pa 4,6 milijona evrov. Poleg ljubljanske univerze, ki vodi zvezo, so njene članice še Univerza Vrije iz Bruslja, Univerza v Göteborgu, Univerza Pompeu Fabra iz Barcelone, Univerza v Warwicku in Univerza CY Cergy Paris, ki koordinira program v okviru zveze Eutopia.

Prvi razpis za prijavo bo objavljen jeseni 2020. Štipendisti bodo povsem svobodni pri izvajanju svojega raziskovalnega projekta, pri tem pa bodo deležni strokovnega mentorstva in najsodobnejše raziskovalne infrastrukture. Program že podpira več kot 45 podjetij, lokalnih organov in neprofitnih organizacij, ki so pripravljeni usposabljati ali gostiti raziskovalce na izmenjavi.

"Cilj programa je usposobiti podoktorske raziskovalce z visoko stopnjo podjetniške in inovacijske zavesti, da bodo del prihodnje generacije voditeljev znanosti in inovacij v Evropi, ki bo sposobna reševati svetovne izzive današnjega časa. Program bo spodbudil tudi nadaljnje raziskovalno sodelovanje in skupne projekte v zvezi Eutopia. Veselim se, da bo prva skupina štipendistov začela svoje raziskave," je povedal podpredsednik za mednarodni znanstveni razvoj na univerzi CY Cergy Paris Arnaud Lefranc

Eutopia je zveza šestih univerz, pod vodstvom Univerze v Ljubljani, ki so pred kratkim pridobile sredstva za pilotni projekt Erasmus+ Evropske univerze. Osrednje poslanstvo zveze Eutopia je spodbujanje povezane in vključujoče akademske skupnosti, reševanje globalnih in lokalnih izzivov, prizadevanje za odličnost in vključenost, usmerjeno v učinke, ter spodbujanje evropskega gospodarskega razvoja in inovacij prek tesnega sodelovanja z lokalnimi in regionalnimi ekosistemi. Program EUTOPIA-SIF predstavlja pomemben korak k uresničitvi teh ciljev.