STAznanost

Znanost v knjigah - knjižne novosti slovenskih založb

Ljubljana, 18. februarja - Pri založbi UMco sta izšla dva dela knjige Obnašaj se! Biologija človeka v najboljši in najslabši izvedbi, pri založbi Sophia je izšlo delo Strukturni rasizem, teorija in oblast, založba FDV pa je izdala knjigo Kulturna zgodovina elektronskih medijev - Od telefona do walkmana. Februarja in marca bosta potekala tudi dva pogovora o knjigah, izdanih pri Založbi ZRC - Z več znanja o motnjah razpoloženja do izhodov iz labirintov ter Kritika črnskega uma.

Ljubljana. Knjiga Z več znanja o motnjah razpoloženja do izhodov iz labirintov. Izkušnje in razmisleki. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Z več znanja o motnjah razpoloženja do izhodov iz labirintov. Izkušnje in razmisleki.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kulturna zgodovina elektronskih medijev - Od telefona do walkmana. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kulturna zgodovina elektronskih medijev - Od telefona do walkmana.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kritika črnskega uma. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kritika črnskega uma.
Foto: STA

Ljubljana. Drugi del knjige Obnašaj se! Foto: STA

Ljubljana.
Drugi del knjige Obnašaj se!
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Strukturni rasizem, teorija in oblast. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Strukturni rasizem, teorija in oblast.
Foto: STA

Obnašaj se! - ena najbolj navdahnjenih in celostno zastavljenih knjig o človekovem obnašanju

Pri založbi UMco sta izšla dva dela knjige Obnašaj se! Biologija človeka v najboljši in najslabši izvedbi. Pri svoji analizi avtor Robert M. Sapolsky uporabi dobesedno epohalni pristop: najprej obdela konkretne dejavnike, ki vplivajo na odziv in vedenje posameznika v danem trenutku, nato pa se postopoma vrača nazaj v času ter konča globoko v zgodovini naše vrste in njene evolucijske zapuščine. S tem pristopom skuša prikazati, kaj vse je vplivalo na naš trenutni odziv v dani okoliščini. Rezultat je ena izmed najbolj navdahnjenih in celostno zastavljenih knjig o človekovem obnašanju, so zapisali v založbi.

Strukturni rasizem, teorija in oblast - izčrpna analiza strukturnega in institucionalnega rasizma

Izvirna študija po navedbah založbe prinaša izčrpno analizo strukturnega in institucionalnega rasizma. Z umeščanjem koncepta rase kot osrednjega analitičnega orodja za premišljevanje "postpolitičnega" globalnega prostora razčlenjuje mesto in vlogo tega nasilnega političnega konstrukta, ki ga ne smemo psihologistično zvajati na območje predsodkov, ampak je treba pokazati procese njegove naturalizacije - ne le v političnem življenju, ampak tudi v teoriji.

Kulturna zgodovina elektronskih medijev: Od telefona do walkmana - prikaz razvoja ter rabe elektronskih medijev v slovenskem prostoru

Monografija avtorice Maruše Pušnik z ljubljanske fakultete za družbene vede prikazuje in razčlenjuje razvoj ter rabo elektronskih medijev v slovenskem prostoru. Avtorica telefon, kino, televizijo in walkman obravnava na podlagi obsežnih etnografskih podatkov in skozi prizmo procesa ritualizacije medijske rabe. Z zgodovinskimi študijami tako ne razkriva le prelomov v vzorcih in načinih medosebnega komuniciranja, temveč razvoj elektronskih medijev premišljuje ob procesih oblikovanja slovenskega naroda in nacije, transformacije odnosa med javnim in zasebnim ter sprememb v razumevanju časa in prostora.

Z več znanja o motnjah razpoloženja do izhodov iz labirintov in Kritika črnskega uma

Februarja in marca pa bosta v Ljubljani potekala tudi dva pogovora o knjigah, ki sta pred kratkim izšli pri Založbi ZRC. O knjigi Z več znanja o motnjah razpoloženja do izhodov iz labirintov bodo spregovorili v četrtek ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor. S predstojnico Družbenomedicinskega inštituta ZRC SAZU in urednice zbornika Lilijano Šprah se bo pogovarjala mlada raziskovalka na Slovenskem centru za raziskovanje samomora UP IAM Meta Lavrič.

V večavtorski monografiji "Z več znanja o motnjah razpoloženja do izhodov iz labirintov: izkušnje in razmisleki" so avtorice in avtorji v okviru 21 znanstvenih in strokovnih prispevkov naslovili problematiko duševnega zdravja, s posebnim poudarkom na motnjah moderne dobe - motnjah razpoloženja.

Na Vodnikovi domačiji pa bo 11. marca ob 19. uri potekal pogovor o Kritiki črnskega uma avtorja Achilla Mbemba. Pri pogovoru o knjigi, ki je lani izšla pri Založbi ZRC, bodo sodelovali Marina Gržinić (ZRC SAZU), Jovita Pristovšek (AVA - Akademija za vizualne umetnosti, Ljubljana) in Irena Šumi (Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani).

Provokativna, v več jezikov prevedena knjiga Critique de la raison negre (Kritika črnskega uma) je bila prvič izdana leta 2013. Mbembe se v knjigi spoprime z idejo drugosti in razlike, ki sta postali ključen vzvod za učinkovitejše upravičevanje razmerij nadvlade in izkoriščanja, ki so dosegla vrhunec s trgovino s sužnji, kolonizacijo, suženjstvom in z apartheidom; to je pogled, ki ga primerja z "delirijem" in ki je v nedavni evropski zgodovini pripeljal do številnih katastrof. Mbembe trdi, da Evropa izpričuje mišljenje, ki je zakoreninjeno v kolonializmu in ki si ne more zamisliti sveta kot so-pripadanja.