STAznanost

Raziskava: Štiri petine okužb s koronavirusom blagih

Peking, 18. februarja - Največja raziskava o novem koronavirusu na Kitajskem doslej je pokazala, je več kot 80 odstotkov okužb blagih. Ugotovili so, da so najbolj ogroženi starejši in bolni. Glede nadaljevanja epidemije so pojasnili, da je ta vrhunec dosegla med 23. in 26. januarjem, potem pa se je do 11. februarja zmanjševala.

Kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni (CCDC) je preučil 72.314 primerov, pri katerih so diagnosticirali okužbo z novim koronavirusom. Vključeni so bili potrjeni primeri, sumi primerov in asimptomatski primeri. Podrobneje so razdelali 44.672 potrjenih primerov po vsej Kitajski.

80,9 odstotka okužb je blagih, 13,8 odstotka hudih, 4,7 odstotka pa kritičnih, so zapisali v članku, objavljenem v znanstveni reviji Chinese Journal of Epidemiology, poroča britanski BBC.

Ugotovili so, da je stopnja umrljivosti po celotni državi 2,3-odstotna, v provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil, 2,9-odstotna, v preostalem delu države pa 0,4-odstotna.

Najbolj so ogroženi starejši od 80 let, saj stopnja umrljivosti za to starostno skupino znaša 14,8 odstotka. Med otroki do vključno devetega leta starosti virus ni zahteval smrtnih žrtev. Večja umrljivost je med moškimi, pri katerih znaša 2,8 odstotka, med ženskami pa je 1,7-odstotna.

Bolj ogroženi so tudi tisti, ki imajo že kakšno bolezen. Najbolj ogroženi so ljudje s srčno-žilnimi boleznimi, sledijo tisti s sladkorno boleznijo, kroničnimi respiratornimi boleznimi in povečanim krvnim pritiskom.

Večjemu tveganju so izpostavljeni tudi zdravstveni delavci. Do 11. februarja, ki je bil zadnji dan, vključen v raziskavo, se jih je okužilo 3019, od tega so pri 1716 potrdili okužbo. Pet jih je umrlo.

Glede nadaljevanja epidemije so pojasnili, da je ta vrhunec dosegla med 23. in 26. januarjem, potem pa je do 11. februarja padala. To bi lahko pomenilo, da so ukrepi izolacije kitajskih mest in objavljanje nasvetov za boj proti širjenju virusa, dali rezultate. Vendar pa avtorji študije opozarjajo, da bi se lahko epidemija vrnila, saj se ljudje vračajo z dopusta po praznikih.

Za posledicami okužbe z novim koronavirusom je na celinski Kitajski umrlo skoraj 1900 ljudi, okuženih je najmanj 72.400, so sporočile kitajske zdravstvene oblasti. Doslej je ozdravelo 12.000 ljudi. Zunaj celinske Kitajske je koronavirus doslej zahteval pet žrtev.

Kitajske oblasti so v soboto aretirale borca proti korupciji Xu Zhiyonga, ki je bil zaradi odziva na koronavirus kritičen do kitajskih oblasti, je danes sporočila nevladna organizacija Amnesty International. Pozval je celo k odstopu kitajskega predsednika Xi Jinpinga.

Kitajske oblasti pa so danes sporočile, da bodo dovolile izvzetje ameriške zdravstvene opreme iz uvoznih carin, ki so jih uvedle v okviru trgovinske vojne z Washingtonom. Vloge za izjeme bodo sprejemali od 2. marca.