STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Hiši eksperimentov predavanje na temo spremenljivosti podnebnega sistema

Ljubljana, 19. februarja - V Hiši eksperimentov bo prihodnji teden potekalo predavanje slovenske raziskovalke Line Boljka s Colorado State University z naslovom Zakaj je eno leto toplejše kot drugo? O spremenljivosti podnebnega sistema. V predavanju se bo dotaknila vzrokov za spremenljivost podnebja, ki niso posledica antropogenega segrevanja ozračja.

"Podnebje največkrat opisujemo kot povprečno vreme, vendar podnebje ni vseskozi enako. Spreminja se z letnimi časi, iz leta v leto, iz tisočletja v tisočletje ... V tem predavanju se bom (večinoma) dotaknila vzrokov za spremenljivost podnebja, ki niso posledica antropogenega segrevanja ozračja in ki vplivajo npr. na ledene dobe ali pa recimo na toplejšo oz. hladnejšo zimo v enem letu v primerjavi z drugim," je o temi predavanja povedala Boljka.

Predavanje raziskovalke Boljka bo potekalo 26. februarja ob 20. uri v Hiši eksperimentov. Predavanje je del cikla predavanj o aktualnih temah na poljuden način z naslovom ZnaČAJ znanosti, ki jih v Hiši eksperimentov prirejajo že od leta 2004, in so namenjena vsem radovednim, še zlasti pa odraslim.