STAznanost

Avstralija ustanovila vesoljsko agencijo

Sydney, 19. februarja - Avstralija je ustanovila vesoljsko agencijo, s katero želi do leta 2030 potrojiti obseg vesoljske industrije. Sedež nove agencije je v mestu Adelaide.

"Vesolje buri domišljijo in nas navdihuje. Razvija nove tehnologije, ki izboljšujejo življenje na Zemlji, ter ponuja velike gospodarske in zaposlitvene priložnosti," je ob odprtju agencije dejal avstralski premier Scott Morrison. Po navedbah vlade bo agencija močno vpeta v mednarodno sodelovanje na vesoljskem področju.

Cilj ustanovitve agencije je potrojiti avstralski vesoljski sektor do leta 2030, ustvariti dodatnih 20.000 delovnih mest in povečati njegovo vrednost na 12 milijard avstralskih dolarjev (7,4 milijarde evrov), je pojasnila ministrica za industrijo Karen Andrews.

Morrison je dejal, da bo agencija pomagala tudi zagotoviti večji delež v rastoči vesoljski industriji, ki bo do leta 2040 po vsem svetu vredna okoli milijardo evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novoustanovljeno agencijo vodi Megan Clark. Za zdaj ima 20 zaposlenih, bodo pa iskali sposobne kadre po vsem svetu, je napovedala Clarkova. Dodala je, da se o sodelovanju že pogovarjajo z ameriško vesoljsko agencijo (Nasa) in evropsko vesoljsko agencijo (Esa).

V Avstraliji je trenutno v industriji, povezani z vesoljem, zaposlenih okoli 10.000 ljudi, njena vrednost pa je okoli 3,9 milijarde avstralskih dolarjev (2,4 milijarde evrov). V glavnem se ukvarja z izdelavo satelitov, podporne opreme na tleh in tehnologijo za izstreljevanje.

Avstralija je bila za ZDA in tedanjo Sovjetsko zvezo tretja država, ki je izdelala in izstrelila satelit. To se je zgodilo leta 1967.