STAznanost

OECD ustanovil observatorij za umetno inteligenco

Pariz, 27. februarja - OECD je danes ustanovil observatorij za umetno inteligenco, ki bo prek zbranih podatkov in priprave analiz državam pomagal pri razvoju in nadzoru sistemov odgovorne umetne inteligence. Vzpostavitev pozdravlja tudi ministrstvo za zunanje zadeve, ki je spomnilo, da je pri vzpostavljanju observatorija sodeloval tudi Institut Jožef Stefan.

Observatorij bo deloval kot vključujoča internetna platforma, prek katere bodo sodelujoče države skupaj z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) oblikovale politiko o umetni inteligenci in delile izkušnje glede tega, so sporočili z ministrstva.

Vzpostavitev observatorija po njihovih navedbah nadalje krepi izvajanje priporočila OECD o umetni inteligenci, ki so ga članice OECD potrdile na ministrskem zasedanju maja 2019 in ki predstavlja prvi medvladni standard na tem področju. Observatorij je odprt za sodelovanje zainteresiranih držav OECD, partnerskih držav, mednarodnih organizacij in nevladnih deležnikov.

"Slovenija pozdravlja vzpostavitev observatorija; posebej zato, ker bo na celovit način preučeval izzive in priložnosti umetne inteligence na številnih področjih. Slovenija ob tem še posebej poudarja pomen iskanja sinergij med aktivnostmi observatorija OECD in vidiki, ki jih v zvezi z umetno inteligenco naslavljajo Svet Evrope, Unesco in ZN," so navedli na ministrstvu.

Današnjega dogodka ob vzpostavitvi observatorija se udeležujejo državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Gregor Strojin v vlogi predsedujočega odboru Sveta Evrope za umetno inteligenco (CAHAI) ter predstavniki Instituta Jožef Stefan in ministrstva za javno upravo. Strojin je na zasedanju strokovne skupine za umetno inteligenco predstavil delo CAHAI in ostalih že obstoječih instrumentov Sveta Evrope, ki so relevantni za tematiko.

Slovenski znanstveniki Instituta Jožef Stefan so aktivno sodelovali pri vzpostavljanju observatorija OECD z vizualizacijo, ki je bila podprta z analitičnimi programskimi rešitvami. Slednje med drugim omogočajo analiziranje umetne inteligence prek zbiranja svetovnih novic v realnem času.

Slovenski znanstveniki bodo tudi aktivno prispevali k nadaljnjemu razvoju observatorija, ki naj bi se med drugim osredotočil na zbiranje podatkov in analizo podjetij v svetu, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, ter na razvoj trga delovne sile in potrebnih veščin za podjetja, so še zapisali na ministrstvu.