STAznanost

Letos prvič svetovni dan inženirjev

Ljubljana, 1. marca - Inženirji bodo 4. marca prvič praznovali svetovni dan inženirjev. Namenjen je izpostavljanju dosežkov inženirjev in izboljšanju zavedanja javnosti, da sta inženirstvo in tehnologija v središču modernega načina življenja in trajnostnega razvoja, navaja Unesco, ki je dan razglasil lani.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je 4. marec za Svetovni dan inženirjev za trajnostni razvoj razglasila novembra lani, in sicer na predlog Svetovne zveze inženirskih organizacij (WFEO). Zveza je svetovni dan predlagala leta 2018, ko je praznovala 50-letnico ustanovitve - 4. marca 1968 so se pod okriljem Unesca v Parizu zbrali predstavniki 50 znanstvenih in tehniških združenj z vsega sveta in ustanovili WFEO.

Unesco pričakuje, da bodo organizacije in pisarne ZN ter predvsem vlade, šole, univerze, civilna družba in drugi svetovni dan inženirjev izkoristili za ozaveščanje o pomenu inženirstva.

"Inženirstvo igra ključno vlogo pri doseganju ciljev ZN glede trajnostnega razvoja, saj uporablja znanstvene in matematične principe za razvoj praktičnih rešitev na področjih prehrane, vode, energije, okolja, trajnostnih mest, odpornosti na naravne katastrofe in drugih, ki so ključni za človeštvo," so zapisali na spletni strani worldengineeringday.net.

Dodali so, da inženirstvo tudi ključno za nove tehnologije, ki omogočajo četrto industrijsko revolucijo, kot so umetna inteligenca, internet stvari, robotika in kvantno računalništvo. "Inženirstvo je središču našega modernega sveta in bo, tako kot je že tisočletja, oblikovali prihodnost," so navedli.

V sredo, 4. marca, bi morala biti v Parizu inavguralna slovesnost, a so jo zaradi izbruha novega koronavirusa prestavili. Kdaj bo slovesnost, še ni znano.

Kot pravijo v Inženirski zbornici Slovenije (IZS), je Unesco izpostavil pomembno vlogo inženirjev pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, za katerega si prizadevamo v Sloveniji, Evropi in svetu. "Trajnostni razvoj brez inženirjev enostavno ni mogoč," pravijo v IZS.

Slovenski inženirji bodo v okviru IZS prvi svetovni dan obeležili v izobraževalno-povezovalnem vzdušju v Cankarjevem domu, so napovedali. Nosilna tema izobraževanja domačih in tujih strokovnjakov bo integralno projektiranje, kar pri izdelavi projektne dokumentacije zahteva tudi novi gradbeni zakon, in vodenje projektov.

Dogodek bo obogaten tudi z delom v skupinah šestih strokovnih sekcij in z okroglo mizo, na kateri bodo predstavniki investitorjev, to so direktor družbe HESS Bogdan Barbič, direktor v upravi 2TDK Marko Brezigar in Črtomir Remec v vlogi direktorja Stanovanjskega sklada RS, povedali, kaj so in bodo kot veliki javni investitorji naredili, da bo integralno projektiranje zaživelo v praksi.

V Inženirsko zbornico Slovenije je včlanjenih skoraj 7000 pooblaščenih inženirjev različnih strok - gradbeni, strojni in elektro inženirji, inženirji geodezije, rudarstva in geotehnologije, inženirji tehnologi in drugi inženirji, ki kot pooblaščeni projektanti, nadzorniki in vodje del opravljajo inženirske storitve v procesu graditve objektov.