STAznanost

Zemlja ima novo mini luno

Washington, 2. marca - Zemlja ima novo mini luno, ki je velika kot avtomobil, so sredi meseca ugotovili ameriški znanstveniki. Njen premer meri med 1,9 in 3,5 metra. To je sicer šele druga odkrita mini luna, ki pa bo okrog našega planeta krožila samo še kakšen mesec.

"Pomembne novice. Zemlja ima novo začasno ujeto telo - morebitno mini luno, imenovano 2020 CD3," je na Twitterju zapisal astronom Kacper Wierzchos, ki je skupaj s Teddyjem Pruynom opazil objekt. Verjetno gre za ogljikov asteroid tipa C, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Dodal je, da je to šele drugi asteroid, za katerega vedo, da kroži okrog Zemlje. Med septembrom 2006 in junijem 2007 je okrog našega planeta krožil asteroid 2006 RH120.

Trenutna orbita 2020 CD3 kaže, da ga je Zemljina gravitacija pritegnila pred tremi leti, je še sporočil Wierzchos iz centra Catalina Sky Survey, ki ga je ustanovila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Raziskovalec s kraljeve univerze v Belfastu Grigori Fedorets je pojasnil, da se 2020 CD3 oddaljuje od Zemlje in bo verjetno okrog nje nehal krožiti aprila.