STAznanost

Na FDV govora o spremembah, ki jih tehnologija povzroča v kontekstu nadzora

Ljubljana, 2. marca - Minuli petek je na Fakulteti za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani z nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar potekala razprava o spremembah, ki jih povzroča napredek tehnologije umetne inteligence v kontekstu nadzora.

Kot so sporočili s fakultete, se je razprava osredotočila na vprašanja o prednostih, priložnostih, nevarnostih in izzivih nadzora.

Tehnološka revolucija namreč v ospredje postavlja vprašanje dostopa do podatkov, ki so sicer temeljnega pomena za dvig kakovosti in interoperabilnosti rešitev umetne inteligence, po drugi strani pa zapostavlja človeka in pomen zasebnosti ter anonimnosti, so zapisali.

Nataša Pirc Musar je v razpravi izpostavila, da je vsaka umetna inteligenca "etična toliko, kot je etičen njen ustvarjalec. (...) Pri razvoju tehnologij je temeljnega pomena določiti meje in transparentnost. In tu nam manjka družboslovnega znanja".

Dodala je še, da bi se morali pri razvoju in vpeljevanju tehnologij umetne inteligence vprašati tri stvari: "Kakšne probleme želimo rešiti s tehnologijo? Ali te probleme lahko rešimo brez tehnologije? Kakšne nove probleme lahko ustvarimo z novo tehnologijo?"

Po podatkih organizacije Carnegie Endowment for International Peace se tehnologija nadzora na podlagi umetne inteligence širi hitreje in na širši krog držav, kot so strokovnjaki sprva predvidevali. Vsaj 57 od 176 držav po vsem svetu aktivno uporablja tehnologijo za namene nadzora.

Pogovor je potekal v sklopu petkovih razprav, s katerimi želi FDV osveščati o vlogi ter pomenu umetne inteligence v svetu.