STAznanost
Humanistika in družboslovje

Raziskovalci začeli preučevati arhive iz obdobja Pija XII.

Vatikan, 2. marca - Več kot 60 let po smrti papeža Pija XII. je Vatikan danes odprl arhive iz obdobja njegovega papeževanja. Prvi raziskovalci so že vstopili v arhiv in začeli svoje delo. Za dostop jih je sicer zaprosilo več sto, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Upamo, da bomo dobili odgovore na nekatera ključna vprašanja," je pred odprtjem arhivov povedal raziskovalec z univerze v nemškem Münstru, Hubert Wolf, ki se ukvarja z odnosi med papežem Pijem XII. in nacisti.

V arhivu naj bi bili med drugim dokumenti 70 papeških nuncijev, ki so bili na položajih v času pontifikata tega italijanskega papeža med letoma 1939 do 1958. Tam bi morali biti tudi pozivi judovskih organizacij k pomoči in Pijeva komunikacija z ameriškim predsednikom Franklinom Rooseveltom.

Vatikan je sicer že pred več desetletji objavil dokumente o obdobju holokavsta, ki so jih zbrali jezuiti. A med temi niso bili nekateri ključni dokumenti, vključno s papeževimi pismi in odgovori o nacističnih grozodejstvih.

"Jezuiti so objavili dokumente o koncentracijskih taboriščih, ki jih je papež dobil, nismo pa videli njegovih odgovorov," je povedal Wolf. "Ni dvoma, da je Pij XII. vedel za ubijanje Judov," je dejal. "Zanima nas, kdaj je to izvedel in ali je temu verjel," je poudaril nemški znanstvenik.

V času Pijevega pontifikata je imel Vatikan zunanjepolitične spore s fašistično Italijo, Hitlerjevo Nemčijo in Stalinovo Sovjetsko zvezo. Zgodovinarji mu očitajo, da je molčal glede holokavsta in zločinov nacizma. Vatikan pa opozarja, da je Pij XII. rešil življenja številnih Judov in da je delal iz ozadja. Nasprotoval je komunizmu in leta 1949 je kakršnokoli pomoč komunizmu podvrgel kazni izobčenja.