STAznanost

4. marec - svetovni dan inženirjev

Ljubljana, 4. marca - Danes je svetovni dan inženirjev. Dan, ki ga bodo po lanski odločitvi Unesca od letos naprej obeležili vsako leto 4. marca, je namenjen izpostavljanju dosežkov inženirjev in izboljšanju zavedanja, da sta inženirstvo in tehnologija v središču modernega načina življenja in trajnostnega razvoja.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je 4. marec za Svetovni dan inženirjev za trajnostni razvoj, kot je uradno ime tega dne, razglasila na predlog Svetovne zveze inženirskih organizacij (WFEO). Zveza je svetovni dan predlagala leta 2018, ko je praznovala 50-letnico ustanovitve - 4. marca 1968 so se pod okriljem Unesca v Parizu zbrali predstavniki 50 znanstvenih in tehniških združenj z vsega sveta in ustanovili WFEO.

Inženirstvo igra ključno vlogo pri doseganju ciljev ZN glede trajnostnega razvoja, saj uporablja znanstvene principe za razvoj praktičnih rešitev na področjih prehrane, vode, energije, okolja, trajnostnih mest, odpornosti na naravne katastrofe in drugih, ki so ključni za človeštvo, so zapisali na spletni strani worldengineeringday.net.

Dodali so, da inženirstvo tudi ključno za nove tehnologije, ki omogočajo četrto industrijsko revolucijo, kot so umetna inteligenca, internet stvari, robotika in kvantno računalništvo.

Unesco pričakuje, da bodo organizacije in pisarne ZN ter predvsem vlade, šole, univerze, civilna družba in drugi svetovni dan inženirjev izkoristili za ozaveščanje o pomenu inženirstva.

Inženirska zbornica Slovenije (IZS) bo prvi svetovni dan inženirjev obeležila z izobraževalnim dogodkom v Cankarjevem domu v Ljubljani, na katerem bodo domači in tuji strokovnjaki razpravljali o integralnem projektiranju in vodenju projektov.

V okviru dogodka bodo med drugim pripravili razpravo v skupinah v šestih strokovnih sekcijah ter okroglo mizo, na kateri bodo predstavnik družbe HESS Bogdan Barbič, direktor v upravi 2TDK Marko Brezigar in Črtomir Remec v vlogi direktorja Stanovanjskega sklada RS povedali, kaj so in bodo kot veliki javni investitorji naredili, da bo integralno projektiranje zaživelo v praksi.