STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Portorožu o genskem inženiringu kot rešitelju izumrlih vrst

Ljubljana, 4. marca - V Portorožu poteka mednarodna konferenca o genskemu inženiringu za ohranjanje biotske raznovrstnosti. V tridnevnem znanstvenem srečanju, ki se bo končalo v petek, bodo znanstveniki predstavili pregled novih, sodobnih tehnik za gensko modifikacijo, se seznanili z novimi biotehnološkimi pristopi ter razglabljali o uporabi teh inovacij v varstveni biologiji.

Kot so sporočili s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, vpeljava sodobnih pristopov za gensko modifikacijo odpira mnoga etična in pravna vprašanja, na katera bodo skušali odgovoriti ne zgolj z vidika naravoslovnih znanosti, temveč tudi v kontekstu inter- in transdiscipliniranosti.

Med štirimi glavnimi temami znanstvenega srečanja z naslovom "Je genski inženiring rešitelj izumrlih vrst? Bo po zemlji spet hodil mamut?" bodo genski inženiring in ogrožene populacije, biotehnološki pristopi in situ in ex situ, nadzor invazivnih vrst in upravljanje s populacijami ter uporabnost sintezne biologije v ohranjanju in varovanju vrst.

Med strokovnjaki na konferenci bodo tudi raziskovalci, ki se ukvarjajo z raziskovanjem prostoživečih živali, s katerih se prenašajo bolezni na človeka, in tudi raziskovanjem virusov, med njimi tudi virusom MERS iz družine koronavirusov, ki se prenaša s kamele na človeka, malarije ipd.

Znanstveno srečanje bo potekalo v sklopu akcije COST v okviru projekta Poznavanje genomske diverzitete za odporne ekosisteme (G-BIKE). Projekt G-BIKE temelji na vzpostavljanju raziskovalne mreže, ki povezuje znanstvenike in strokovnjake po vsej EU in širše, z namenom poudarjanja in vključevanja genetskih in genskih orodij za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

"V hitro spreminjajočem se okolju je odpornost ekosistemov odvisna od prilagodljivosti vrst. S projektom G-BIKE priznani znanstveniki želijo vzpostaviti uporabo genskih podatkov kot standardno orodje za spremljanje in upravljanje rastlinskih in živalskih vrst za zagotovitev njihovega ohranjanja ter nadaljnje zagotavljanje ekosistemskih storitev, ki temeljijo na naravi," so še zapisali na fakulteti.