STAznanost
Humanistika in družboslovje

V korziški knjižnici odkrili redko knjigo Isaaca Newtona

Ajaccio, 6. marca - V knjižnici v korziškem mestu Ajaccio so odkrili eno od prvih izdaj knjige angleškega fizika, matematika in astronoma Isaaca Newtona Philosophiae naturalis principia mathematica (Matematična načela naravoslovja). Delo, ki je prvič izšlo leta 1687, je našla zaposlena v knjižnici med preverjanjem indeksa del njenega ustanovitelja Luciena Bonaparteja.

V priznanem znanstvenem delu z naslovom Matematična načela naravoslovja je Newton obdelal tri temeljne zakone gibanja, ki predstavljajo temelj klasične mehanike. Med zbiratelji primerki knjige iz prvih izdaj veljajo za izjemno cenjene, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vannina Schirinsky-Schikhmatoff, vodja konservatorskega oddelka v korziški javni knjižnici Fesch, je dejala, da je knjigo iz prve izdane serije odkrila med preučevanjem indeksa del ustanovitelja knjižnice Luciena Bonaparteja, sicer enega od bratov francoskega vojaškega in političnega vodje, generala in cesarja Napoleona Bonaparteja.

Knjiga, ki predstavlja temelj sodobne matematike, je bila skrita na eni od vrhnjih polic. Najditeljica je dodala, da ima nekoliko poškodovano platnico, sicer pa naj bi bila dobro ohranjena. Po njenih besedah so decembra 2016 knjigo iz iste serije na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodali za 3,7 milijona ameriških dolarjev.

Med pregledovanjem arhivov, s katerim so v korziški knjižnici Fesch začeli pred leti, so sicer leta 2018 že odkrili študijo o egipčanskih hieroglifih Thesaurum Hyeroglyphicorum, ki naj bi nastala po letu 1610, še navaja AFP.