STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Velenju bo junija potekalo državno prvenstvo v robotiki

Velenje, 8. marca - Velenje bo junija gostilo prvo državno prvenstvo v robotiki v Sloveniji, prijave zbirajo še do konca marca. Zmagovalne ekipe bodo imele priložnost, da se novembra v Kanadi udeležijo svetovne olimpijade na temo izzivi podnebnih sprememb.

Vzorčno mesto Velenje je prejemnik triletne evropske licence za organizacijo državnega prvenstva v robotiki, ki bo 19. junija prvič potekalo v Sloveniji. Na državnem prvenstvu se bodo mladi med šestim in 26. letom starosti lahko pomerili v znanjih in veščinah programiranja, mehatronike, reševanja problemov in ekipnega sodelovanja.

Rok za prijave je 31. marec. Prijave zbirajo preko spletnega mesta WRO.

Zmagovalne ekipe bodo sredi novembra nastopile na svetovni olimpijadi na temo izzivi podnebnih sprememb, ki bo potekala v kanadskem Montrealu. Mladi bodo poskušali reševati zapletene scenarije s pomočjo robotov, ki jih bodo načrtno sestavili v ta namen.

Ustanovitelja Vzorčnega mesta Velenje in organizatorja državnega prvenstva v robotiki Erik Kapfer in Miha Cojhter verjameta, da je promocija robotike pri mladih ključnega pomena za razvoj kritičnega mišljenja, reševanja problemov in dolgoročne razvojne vizije. Robotika bo imela ključno vlogo pri reševanju aktualnih težav planeta, sta prepričana.

Vzorčno mesto Velenje je platforma za izobraževanje, raziskave in razvoj inovacij v smislu povezovanja in sodelovanja izobraževalne sfere in gospodarstva, ki deluje po principu kroženja znanja. Mladi lahko v vzorčnem mestu na najsodobnejši način raziskujejo, ustvarjajo in širijo svoja obzorja.

Zveza svetovne olimpijade robotov je neprofitna organizacija, ki želi mladim ponuditi možnost razvijanja kreativnega razmišljanja in veščin reševanja problemov na vključujoč in zabaven način. Za tekmovanje v robotiki vsako leto po vsem svetu izberejo aktualno družbeno tematiko, na podlagi katere so pripravljeni izzivi, ki so prilagojeni starostnim skupinam mladih od 6. leta pa vse do univerzitetnega nivoja. Trenutno se tekmovanja odvijajo v več kot 75 državah in število vsako leto strmo narašča.