STAznanost

Letošnji Festival inovativnih tehnologij prinaša novosti

Ljubljana, 7. marca - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko se danes začenja 26. Festival inovativnih tehnologij, promocijska prireditev na področju približevanja dosežkov informacijsko-komunikacijskih tehnologij mladim, ki združuje različna tekmovanja. Ta bodo odslej razdeljena na štiri dogodke, osrednji dogodek pa bo vsako leto potekal na omenjeni fakulteti.

Festival poteka v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije in partnerjev v projektu - Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI) in Fakultete za elektrotehniko (FE) Univerze v Ljubljani ter Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Maribor.

Gre sicer za eno največjih promocijskih prireditev na področju približevanja znanstvenih in raziskovalnih dosežkov inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij mladim generacijam v Sloveniji.

Dogodek bo ob 9. uri odprl dekan FE Gregor Dolinar, nato pa se bodo mladi pomerili v tekmovanjih na področjih digitalne fotografije, multimedije, robotike, IKT-telekomunikacij in predstavitev ter v znanju tehnologij.

Novost letošnjega festivala je razdelitev celotnega sklopa tekmovanj na štiri dogodke. Osrednji dogodek, ki zajema največ področij in na katerem potekajo številna državna tekmovanja, bo odslej vsako leto izveden na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko.

Poleg osrednjega dogodka v Ljubljani bodo najmlajši tekmovali v programskem jeziku logo na Računalniškem pokalu Logo v Rogaški Slatini, v Škofji Loki bo potekal dogodek za učence na šolah s prilagojenim programom, posvečen računalniškim znanjem, dogodek na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pa bo po novem namenjen izključno programiranju za učence in dijake.

V času tekmovanja so organizatorji za mentorje in učitelje pripravili tudi praktično delavnico na temo interneta stvari. Delavnica bo namenjena vsem mentorjem in učiteljem, ki jo lahko nato s pomočjo pripravljenih navodil preprosto ponovijo v šolah s svojimi učenci.