STAznanost

Sledenje objavam o koronavirusu s pomočjo umetne inteligence

Ljubljana, 13. marca - Prvi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI), ki nastaja v Ljubljani, se je priključil organizacijam, ki spremljajo in skrbijo za osveščanje o širjenju novega koronavirusa. Vzpostavil je namreč orodje, ki v realnem času sledi objavam o virusu, posodablja pa tudi podatke o širjenju virusa po svetu.

Na povezavi http://coronaviruswatch.ircai.org/ lahko obiskovalci tako izbirajo posamezne države ali celoten svet in v živo spremljajo objave medijev o novem koronavirusu.

Na portalu osvežujejo tudi podatke o številu obolelih. Po navedbah Marka Grobelnika z Instituta Jožef Stefan, objavljenih na spletnem družbenem Twitter, zajemajo podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sicer na globalni ravni osvežujejo z določenim zamikom.

Kot je Grobelnik pojasnil za STA, uporabljajo podatke WHO, da ne bi bilo kakšne napake. "To pa seveda pomeni tudi nekaj zamude. Tipično se znotraj države ve prej, koliko je okuženih in koliko mrtvih in ozdravljenih - WHO pa to zbere enkrat na dan in poroča na svoji strani, od koder jemljemo podatke."

Kot je še dodal, bodo morda podatke dobili nekoliko hitreje, kot so objavljeni na spletni strani WHO, ne pa veliko hitreje.

Poleg tega nameravajo v prihodnjih dneh orodju dodati še nekaj vizualizacij, "ki bodo kazale kritičnost in razvoj obolelosti po državah in primerjalno". Te naj bi omogočale vpogled v več vidikov širjenja koronavirusa hkrati, na način, ki jih na običajnih grafih načeloma ni mogoče videti.

Nastajajoči center IRCAI bo združeval različne deležnike s širokim spektrom znanj z vsega sveta. Ukvarjal se bo z reševanjem globalnih izzivov, podpiral Unesco pri študijah ter sodeloval pri večjih mednarodnih projektih s področja umetne inteligence.

Namen centra bo zagotavljanje odprtega in preglednega okolja, ki bo poleg raziskav in razprav na področju umetne inteligence deležnikom po vsem svetu zagotavljalo tudi politično podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence.

IRCAI bo prvi globalni center za področje umetne inteligence pod okriljem Unesca, hkrati pa bo tudi zgled za druge podobne centre, ki bodo nastajali po svetu.

Pogodbo o ustanovitvi IRCAI, ki bo pod okriljem Unesca deloval v Ljubljani, sta v začetku meseca podpisala minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo ter namestnik generalne direktorice Unesca za področje komunikacij in informacij Moez Chakchouk.