STAznanost

Izstrelitev slovenskih satelitov preložena za nedoločen čas

Maribor, 16. marca - Slovenska satelita Trisat in Nemo HD naj bi poletela v vesolje 23. marca, a je zaradi epidemije novega koronavirusa izstrelitev preložena za nedoločen čas, je danes za STA povedal vodja projekta Trisat Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

"Danes smo dobili uradno informacijo, da so do nadaljnjega ustavljene vse aktivnosti," je povedal Kramberger.

Preložitev izstrelitve so za STA potrdili tudi v centru Vesolje-SI s sedežem v Ljubljani, kjer so razvili satelit Nemo HD.

Nemo HD je mikrosatelit visoke ločljivosti z maso 65 kilogramov, ki bo omogočal zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje videa HD.

Nanosatelit Trisat, ki je skoraj v celoti plod slovenskega znanja, pa je težak zgolj okoli pet kilogramov in bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru. Njegov glavni cilj je testiranje robustnosti nove vesoljske elektronike.

Satelita bi morala po prvotnih načrtih poleteti v vesolje že 9. septembra lani. Z izstrelišča v Francoski Gvajani naj bi ju ponesla nosilna raketa Vega, a je evropskemu vesoljskemu podjetju Arianespace 11. julija spodletela izstrelitev takšne rakete v Zemljino orbito.