STAznanost

Korošca, ki sta prebolela okužbo, pozivata k odgovornemu ravnanju

Slovenj Gradec, 17. marca - Prva dva Slovenca z uradno potrjeno okužbo z novim koronavirusom sta zakonca s Koroške, ki ju je okužba februarja letos doletela na križarki Diamond Princess na Japonskem. Bolezen covid-19 sta v karanteni na Japonskem prebolela v blažji obliki in ozdravela. Ob spremljanju situacije v Sloveniji zdaj vse pozivata k odgovornemu ravnanju.

Korošca sta se ob tem, ko vidita, da ljudje bolezni in možnosti okužb še vedno ne jemljejo dovolj resno, odločila, da javnosti posredujeta pismo, v katerem sta opisala razmere v strogi karanteni, s katero sta se soočila na Japonskem.

"V času, ko opazuješ soljudi, ki zaradi bolezni trpijo, nekateri celo umrejo, spoznaš, kako pomembni in ključni so pravočasni ukrepi, na katere nas vsakodnevno opozarjajo pristojne državne in občinske službe. Drage Korošice in Korošci. Ne bodite lahkomiselni. Življenje je dragocen dar in četudi boste sami morda prestali okužbo brez posledic, morda vaših bližnjih ne bo več, ker jih bo bolezen vzela," sta v pismu, ki sta ga javnosti posredovala prek Mestne občine Slovenj Gradec, zapisala zakonca.

Ljudi sta pozvala k odgovornemu ravnanju. "Bodite odgovorni do sebe in drugih, tako da se ne družite, da se izogibate stikom, da skrbite za higieno in razkuževanje ter da zdržite samoizolacijo, če pa morate v službo, se dobro zaščitite. Drživa pesti, da se okužba ne razširi in da bomo epidemijo s skupnimi napori zajezili in končali. Vso srečo in ostanite doma," sta še zapisala zakonca. Pozivom k odgovornemu ravnanju vseh so se pridružili tudi na slovenjgraški občini.

Zakonca s Koroške sta se z novim koronavirusom okužila februarja letos kot potnika ladje Diamond Princess. Po strogi karanteni in zdravljenju na infekcijski kliniki na Japonskem, kjer sta bolezen prebolela, sta v Slovenijo prispela 29. februarja letos. Na omenjeni ladji je bilo 3700 potnikov in članov posadke, od tega je bila okužba potrjena pri več kot 700 ljudeh, šest jih je umrlo.

Posebna preiskava je sicer kasneje pokazala, da je karantena na ladji, ki so jo za potnike in člane posadke uvedle japonske oblasti, povzročila številne dodatne okužbe z novim koronavirusom, ki bi se jim sicer dalo izogniti, če bi potnike spustili z ladje. Da uvedba karantene ni bila idealna, je priznal tudi japonski strokovnjak za nalezljive bolezni Norio Ohmagari, ki svetuje japonski vladi. A kot je dejal, se je vlada soočala s težko situacijo, saj so imeli omejene kapacitete za karanteno na kopnem in so bili pod pritiskom.