STAznanost
Humanistika in družboslovje

V ponedeljek tudi do stokrat več uporabnikov Arnesovih storitev

Ljubljana, 17. marca - Ob ponedeljkovem zaprtju šol so na Arnesu zaradi preobremenjenosti sistemov opazili občasno počasnejše delovanje in nedostopnost nekaterih storitev, ki jih nudijo uporabnikom s področja vzgoje in izobraževanja. V ponedeljek jih je tudi do stokrat več kot običajno, so danes sporočili iz Arnesa. Ustvarjenih je tudi že več kot 18.000 spletnih učilnic.

Ljubljana. Računalnik, delo z računalnikom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, delo z računalnikom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes) so že ob napovedi zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa začeli v okviru možnosti povečevati kapacitete, ki omogočajo izobraževanje na daljavo. Do preobremenjenosti je prišlo zaradi izjemne rasti števila hkratnih uporabnikov. V ponedeljek je bilo več kot 900 hkratnih uporabnikov storitve Arnes Učilnice, danes pa že veliko več kot 1400, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Tudi rast števila spletnih učilnic je velika, iz nekaj deset novih na dan na rekordnih 1437 na novo ustvarjenih učilnic v enem dnevu. Kot ugotavljajo, jih je skupaj trenutno več kot 18.000.

Delovanje je bilo danes veliko bolj stabilno in tekoče, na Arnesu nadaljujejo tudi z nadgradnjo kapacitet. V brezplačno izposojo so opremo izposodili v Institutu Jožefa Stefana, podjetjih Žabec, Xenya in DHH ter Pošti Slovenije. Ob tem tudi raziskujejo možnosti izrednih investicij, vendar je po opozorili Arnesa ta trenutek treba računati tudi na zaplete na strani dobaviteljev opreme.

"Dogajanja zadnjih dni nam sporočajo, da je internet postal kritična infrastruktura. Na Arnesu vlagamo največje napore, da vsem zagotovimo kar najboljše delovanje storitev," so zagotovili.

Uporabnikom orodij za zagotavljanje pouka od doma je na voljo tudi enotna vstopna točka www.sio.si, kjer najdejo dodatne informacije in priporočila za izvajanje izobraževanja na daljavo. Z upoštevanjem navodil bodo uporabniki pripomogli k razbremenitvi sistema in zmanjšanju težav, so še pozvali.