STAznanost
Medicina in zdravje

WHO z mednarodno študijo zdravil proti koronavirusu

Ženeva, 18. marca - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pripravlja mednarodno študijo zdravil proti koronavirusni bolezni 19, je danes v Ženevi povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Primerjali bodo pet zdravil in ugotavljali, katero je najbolj učinkovito.

WHO skupaj s partnerji pripravlja mednarodno študijo, v okviru katere bodo pet še nepreizkušenih zdravil primerjali med seboj, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Študijo so poimenovali SOLIDARITY trial (oziroma Preizkus Solidarnost).

"Namen te mednarodne študije je pridobiti veliko količino podatkov, na podlagi katerih bodo ugotovili, katero zdravljenje je najbolj učinkovito," je pojasnil Tedros.

Sodelovanje v projektu je potrdilo že več držav. Med drugim Kanada, Francija, Iran, Norveška, Španija, Švica in Tajska. Generalni direktor WHO je izrazil prepričanje, da se bodo številne države še pridružile.

"Več manjših preizkusov z različnimi metodami nam morda ne bo dalo jasne informacije o tem, kateri načini zdravljenja pomagajo reševati življenja," je še dejal, piše na spletni strani WHO.

Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom po svetu je sicer po njegovih besedah preseglo 200.000, umrlo je več kot 8000 ljudi. Povedal je, da 80 odstotkov ljudi z okužbo prihaja z območij zahodnopacifiške regije, kamor sodi tudi Kitajska, in Evrope.

"Ta virus predstavlja grožnjo, kot je še ni bilo. Vendar pa je to tudi priložnost, kot je še ni bilo, za enoten boj proti skupnemu sovražniku - sovražniku človeštva," je poudaril.