STAznanost

V evropskih državah začetek kliničnega testiranja možnega zdravljenja covida-19

Pariz, 23. marca - V sedmih evropskih državah so v nedeljo začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje je vključenih okoli 3200 ljudi.

Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju, so sporočili iz francoske agencije za raziskave v zdravstvu Inserm.

V študijo je vključenih približno 3200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19.

"V preizkušanje so vključeni bolniki, ki se pod strogim nadzorom zdravijo v bolnišnici in imajo dostop do teh molekul, pri čemer testirajo njihovo učinkovitost na virusu in kliničnem poteku," so pojasnili v agenciji Inserm in dodali, da bo v testiranje vključen tudi hidroklorokin.

Od izbruha novega koronavirusa na Kitajskem direktor marsejskega inštituta IHU Didier Raoult zagovarja uporabo hidroklorokina pri zdravljenju covida-19. Številni strokovnjaki sicer opozarjajo, da njegovo testiranje, ki ga je opravil na 24 bolnikih, ne izpolnjuje vseh potrebnih meril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.